Zakelijk scheiden 

Het is niet moeilijk om samen in het huwelijksbootje te stappen. Maar om als vrienden uit elkaar te gaan, is een heel ander verhaal. 

Bij een scheiding spelen emoties een belangrijke rol. Iedereen heeft andere behoeften en een eigen manier van dingen ervaren. Het is de kunst om emoties en zaken gescheiden te houden. Een ervaren mediator kan je daarbij helpen. 

Tips om emoties en zaken gescheiden te houden: 

  • Wees moedig

Het leven is te kort om elkaars tijd te verdoen. Dus als je al lange tijd twijfelt aan je relatie, ga dan uit elkaar. Wees moedig en ga het gesprek met je partner aan. Spreek uit wat je behoefte is, namelijk de behoefte om de relatie of het huwelijk te beëindigen. Wees heel duidelijk, want soms komt de boodschap niet direct goed over. 

  • Laat je begeleiden

Zoek voor jullie scheiding een ervaren procesbegeleider. Het proces van uit elkaar gaan als partners is net zo belangrijk als de (financiële) afwikkeling. Zoek dus iemand die jullie professioneel kan begeleiden en neem voldoende tijd (2-5 maanden). Kies iemand met financiële kennis, die ervaring heeft met ontvlechtingen en die neutraal en onafhankelijk is. Je hebt het helemaal getroffen als je een mediator hebt gevonden die ook oog heeft voor het menselijke aspect. Deskundig Scheiden heeft hier veel ervaring mee. 

  • Accepteer dat het pijn doet

Scheiden doet lijden. In het begin doet een scheiding pijn. Negatieve emoties komen boven, je gaat een rouwproces door en misschien moet je wel geld betalen om van elkaar af te komen. Maar door die zure appel heen bijten is beter dan bij elkaar blijven en je tijd verdoen.

  • Wees realistisch

Als je de financiële balans moet opmaken, kan dat tot veel strijd leiden. De één gaat voor financieel gewin, de ander wil alles weggeven. Het is beter om de zaken eerlijk te verdelen, zodat je achteraf niet het gevoel hebt dat je bent benadeeld. Jullie moeten allebei verder kunnen met je leven.  

  • Neem je tijd

Snel van elkaar scheiden is mogelijk, maar dat is meestal niet slim. Neem genoeg tijd om de zaken te bespreken en correct af te handelen. Daardoor heb je ook tijd om betere beslissingen te nemen en oplossingen te zoeken. Duurt een scheiding te lang, dan moet je oppassen. Op de lange duur kun je principiële standpunten gaan innemen. Principiële standpunten zijn duur en kunnen leiden tot een vechtscheiding. 

 

  • Geen oude koeien uit de sloot

 

Het is heel makkelijk om altijd maar te wijzen naar het verleden. Oude pijn komt dan in alle hevigheid weer naar boven. Tijdens een echtscheiding wil je toch niet weer gaan vechten wat je in het verleden anders had moeten doen. Iedereen heeft littekens op zijn ziel. Het is de kunst om zowel die van jezelf als die van je geliefde te erkennen en herkennen. Probeer niet te verzanden in een discussie over wie er toen wel of niet gelijk had, maar luister oprecht naar elkaar en richt je op de toekomst. 

Scheiden is een nieuw begin

Is jullie scheiding netjes afgewikkeld? Trek dan een fles champagne open en proost op een nieuwe toekomst. Het is een knappe prestatie om goed uit elkaar te gaan. Daar mag je trots op zijn.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.