De woning na het scheiden

Woning

Huurwoning
Hebben jullie samen een huurwoning en gaan jullie scheiden? Jullie kunnen zelf bepalen wie van jullie in de woning blijft wonen. Als getrouwde partners hebben jullie allebei evenveel recht op de huurwoning. Het maakt hierbij niet uit of jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, op huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Wel moet er even contact op worden genomen met de verhuurder om de wijzigingen door te geven. Natuurlijk kunnen jullie ook de huur opzeggen als geen van beiden in de huurwoning wil blijven wonen.

Koopwoning
Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen zijn jullie allebei voor de helft eigenaar van de koopwoning. Jullie zijn hiermee beide hoofdelijk aansprakelijk voor hypotheeklasten.

Als jullie getrouwd zijn op huwelijkse voorwaarden is het huis van degene waar het huis op naam staat. De andere partner heeft dan geen recht op het huis.

Toedeling
Wanneer er sprake is van een koopwoning en één van de partners wil hier blijven wonen, moet hij/zij de ander ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ter zake de hypothecaire geldlening. Hiervoor zal contact opgenomen moeten worden met een hypotheekadviseur. Deze zal gaan berekenen of het financieel haalbaar is om de ander uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan.

Onverdeeldheid
De woning kan ook onverdeeld blijven. Dit wil zeggen dat alles bij de scheiding (inboedel en bijvoorbeeld bankrekeningen) verdeeld wordt behalve de koopwoning. Dit houdt dan in dat je samen eigenaar blijft van de woning. De wet geeft hier wel een maximale termijn aan van vijf jaar. In overleg kan deze termijn wel steeds verlengd worden voor een periode van weer maximaal vijf jaar.

Onverdeeldheid van de woning houdt in dat één van beide partners in de koopwoning blijft wonen en hiertoe dus het gebruiksrecht heeft. Deze persoon betaalt dan ook de kosten, bij deze kosten valt te denken aan de hypotheek en de gebruikerslasten. De andere partner zal in een andere woning verblijven waar deze ook de lasten van draagt. Eigenaarslasten zoals gemeentelijke heffingen van de koopwoning zouden partijen gezamenlijk kunnen betalen.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.