Margriet Steenbergen Deskundig Scheiden

Woning zoeken na scheiding: het valt niet mee!

12 mei, 2021

In het westen van het land is er al jaren een woningtekort. Toen ik in 2001 in Amsterdam kwam wonen, was de wachtlijst voor een huurwoning gemiddeld tien jaar. Inmiddels moet je wel zeventien jaar wachten voordat je in aanmerking komt voor een woning in de stad. Kom je dan eindelijk in aanmerking voor een woning, dan blijkt dat deze woningen zeer slecht onderhouden zijn en betaal je torenhoge prijzen. Dat even voor het westen des lands.

Steeds vaker blijkt dat ook in de rest van Nederland een nijpend tekort is aan woningen. Dit is niet alleen desastreus voor starters, maar ook voor mensen met kinderen die na de scheiding een woning zoeken. De laatste groep weet zich soms echt geen raad. Ze zitten letterlijk met de handen in het haar. Ik krijg mensen huilend op kantoor die zo bang zijn dat ze na de scheiding niet een woning kunnen vinden. Deze mensen probeer ik zo goed als mogelijk te helpen met het vinden van een woning, maar ondanks mijn enorme netwerk en inzet wordt dat steeds moeilijker.

Woning onder de huurgrens

Alleenstaande gescheiden ouders met weinig inkomen zoeken vaak een woning onder de huurgrens, waardoor ze in aanmerking kunnen komen voor huursubsidie. De algemene maximale huurgrens voor huurtoeslag bedraagt voor 2021 € 752,33. Een woning voor deze prijs is niet of nauwelijks meer te vinden. Particulieren die een appartement of woning bezitten en verhuren vragen vandaag de dag huurprijzen boven deze maximale huurgrens. Starters en alleenstaande ouders met weinig inkomen komen behoorlijk in de knijp.

Tijdelijke oplossingen zoals het verblijf in een vakantiepark of bij vrienden of familie is dan ook veel voorkomend. Sterker nog; in mijn praktijk zie ik steeds meer dat gescheiden alleenstaande ouders genoodzaakt zijn bij hun (soms al bejaarde) ouders in te trekken. Een ongezonde situatie. Zeker met het oog op een gespannen huizenmarkt en te weinig nieuwbouw groeit dit probleem meer en meer. In het Westen van het land zijn er zelfs gevallen van mensen die aankloppen bij het Leger des Heils. Of nog erger; gevallen die dakloos worden of op kantoor gaan slapen, omdat er gewoonweg geen woonruimte meer te vinden is. Schrijnend om te zien dat dit in Nederland gebeurt.

Coronacrisis en tekort aan woningen

Nu we in lockdown verkeren, wordt de hele situatie nog beklemmender. De coronacrisis en het enorme tekort aan woningen zorgt voor nog meer toename in het aantal conflicten tussen partners en zal er uiteindelijk toe leiden dat er nog meer scheidingen zullen komen. Het vele thuiswerken, de kinderen niet naar school en met zijn allen op elkaars lip zitten leidt tot extra spanningen met als gevolg dat het steeds meer effect heeft op het (mentale) welzijn en het functioneren van de ouders en de kinderen. De comfortzone is weg en de huidige noodzakelijke maatregelen zijn desastreus voor onze vrijheid.

Wil je het probleem aanpakken, dan moeten er op korte termijn betaalbare sociale huurwoningen worden gebouwd. Niet alleen roep ik gemeenten op om meer te investeren in de woningmarkt en/of nieuwbouw. Ook vraag ik particuliere woningbezitters en/of makelaars zich bij ons kantoor te melden als er een woning beschikbaar is of komt. Zo kunnen we alleenstaande ouders met of zonder kinderen helpen om het leven weer op de rit te krijgen! Mail ons gerust via info@deskundigsscheiden.nl of neem rechtstreeks contact met ons op.

Lieve mensen, nog even volhouden!

(Ge)scheiden en op zoek naar een woning?

Neem vandaag nog contact met ons op voor optimale ondersteuning.
Lees verder
Scheiden en je kind kwijt

Gescheiden en je kind kwijt

5 oktober, 2020

Je bent eind veertig of begin vijftig. Al jaren ben je gelukkig getrouwd, maar al enige tijd herken je jezelf of je partner niet meer. Het kan zijn dat jij of je partner zich in een midlifecrisis bevindt.

Lees verder

De welbekende ‘advocatenmove’

19 januari, 2017

Ik had het kunnen weten! De advocatentrucs ken ik namelijk inmiddels wel zo’n beetje. Inderdaad; het vullen van hun portemonnee.

Lees verder
Het Nieuwe Raedthuys in Ruinen

Nieuwe vestiging!

20 mei, 2021

Sinds medio mei 2021 is “Het Nieuwe Raedthuys” gevestigd aan de Brink in Ruinen. Het grootste Juridisch Financiële Centrum van De Wolden en omstreken. Het initiatief is afkomstig van Scheidingsdeskundige Margriet Steenbergen. Zij zag de mogelijkheid om alle expertise onder één dak te realiseren op het gebied van juridische, financiële en economische dienstverlening. Het voordeel […]

Lees verder
scheiding regelen

Nieuwe berekening partneralimentatie geldt vanaf 1 januari 2023

8 december, 2022

Rechters gaan met ingang van volgend jaar op een andere manier berekenen hoeveel partneralimentatie mensen kunnen betalen na een echtscheiding. De Expertgroep alimentatie van de Rechtspraak komt 1 januari met nieuwe aanbevelingen (pdf, 163,2 KB), die de verschillen tussen kinder- en partneralimentatie zoveel mogelijk beperken. Daarvoor wordt een nieuw begrip ingevoerd: het woonbudget. Aan de hand daarvan […]

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.