Ziekteverzuim

Werkgever en werknemer in scheiding kunnen ziekteverzuim voorkomen

5 oktober, 2020

Recent sprak ik met een bevriende ondernemer wiens medewerker al lange tijd niet functioneert op de werkvloer. De werknemer is in een scheiding verwikkeld geraakt. De medewerker laat zich in deze bijstaan door een advocaat. Nu wijst onderzoek uit dat werknemers die in scheiding liggen het Nederlandse bedrijfsleven een half miljard per jaar kosten. Een half miljard per jaar maar liefst! Dat is nogal wat. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om langdurig (ziekte-)verzuim te voorkomen?

Een werknemer in scheiding verzuimt dubbel zoveel als een andere werknemer. Werknemers die in scheiding verkeren, zijn vaker ziek en presteren slechter. Tijdens werktijd zal de werknemer in scheiding meer bezig zijn met de problemen die uit de scheiding voortvloeien dan met werk gerelateerde zaken. Dat betekent een flinke kostenpost voor de werkgever. Een werkgever staat er immers niet op te wachten dat scheidingsperikelen leiden tot productiviteitsverlies.

Een scheiding is meestal een zeer stressvolle en emotionele rollercoaster. Het gemiddelde verzuimpercentage van werknemers die in scheiding liggen, ligt 2 procent hoger dan onder niet-gescheiden werknemers. Doordat de productiviteit van de werknemer afneemt, zullen de kosten voor de werkgever toenemen. Zeker als een werknemer in een vechtscheiding is beland, kun je er donder op zeggen dat het voor de hand kan liggen, dat zij zich voor lange tijd ziek zullen melden. Een gerechtelijke procedure brengt veel stress en onzekerheid met zich mee. Niet alleen het welzijn van de werknemer heeft te lijden onder de scheiding, maar ook de gezondheid van het bedrijf. Extra ziekteverzuim als gevolg van scheidingsperikelen kost werkgevers namelijk al snel duizenden euro’s per jaar.

De toename van het aantal scheidingen kan dus leiden tot grote financiële gevolgen voor zowel de werkgever als de werknemer. Werkgevers hebben er baat bij om medewerkers in scheiding  te helpen en door te verwijzen, want relatieproblemen zorgen voor extra ziekteverzuim en verlies aan productiviteit. Werknemers hebben er daarentegen baat bij dat de scheiding binnen afzienbare tijd wordt afgehandeld zonder rechtszaken. Rechtszaken duren lang en kosten veel geld. De inschakeling van een advocaat kost al gemiddeld zo’n 200 Euro per uur exclusief BTW. En ik spreek uit ervaring!

Inmiddels ben ik al meer dan 20 jaar werkzaam in het Nederlands recht. Met name de jaren dat ik werkzaam was voor de elite-advocatuur in het westen des lands heeft mij veel bijgebracht. In die periode heb ik veel inzicht gekregen in het familieprocesrecht en de torenhoge advocatentarieven. Uit ervaring kan ik dan ook concluderen dat de inschakeling van advocaten leidt tot nog meer emotionele ellende en onnodig hoge kosten en dat de inmenging van niet ter zake doende deskundigen, de zogeheten ‘ervaringsdeskundigen’, in veel gevallen niet leidt tot het gewenste resultaat. De eersten zijn opgeleid om te procederen om zo hun portemonnee goed te vullen en de tweede groep, de ‘ervaringsdeskundigen’ die meestal zelf gescheiden zijn en menen het allemaal zo goed te weten, heeft naar mijn mening vaak geen verstand van de juridische merites.

Als u langdurig verzuim bij een werknemer en productiviteitsverlies van uw onderneming wilt voorkomen, neem dan eens vrijblijvend contact op Deskundig Scheiden. Als Scheidingsdeskundige zorg ik er samen met mijn specialisten voor dat in een vroeg stadium een langdurige vechtscheiding wordt voorkomen. Daar plukt u als werkgever en als werknemer de vruchten van!

Een scheiding is ook een nieuw begin.

Deskundig Scheiden is neutraal en onafhankelijk, wij houden rekening met wederzijdse belangen en emoties.
Lees verder

Dictator bindt in

31 augustus, 2016

Als procesbewaker is het zaak zo objectief mogelijk te blijven, maar een heel enkele keer kan ik het toch niet laten het voor de ‘underdog’ op te nemen. Zo ook in de zaak van de heer en mevrouw Peereboom.

Lees verder

Kinderalimentatie

29 september, 2016

Als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, dan is kinderalimentatie een belangrijk onderdeel. Ouders zijn verplicht in het levensonderhoud van hun kinderen te voorzien, onafhankelijk van de leeftijd van het kind.

Lees verder
ik wil scheiden

Ik wil scheiden, maar mijn partner niet

19 oktober, 2020

Als je partner niet wil meewerken aan een scheiding, hoe dan verder? Lees alles over het indienen van een eenzijdig verzoek tot scheiding.

Lees verder
Het Nieuwe Raedthuys in Ruinen

De kop is eraf

19 november, 2021

Eerder berichtte ik u als lezer al over de totstandkoming van Het Nieuwe Raedthuys in Ruinen. Hét grootste Juridisch Financiële Centrum van De Wolden en omgeving. ‘En omgeving’ wordt er expliciet bij vermeld, want Meppel en omstreken -waaronder ook gemeente Westerveld- ligt slechts een kwartiertje rijden vanaf het centraal gelegen Ruinen. Inmiddels zijn we een […]

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.