Ziekteverzuim

Werkgever en werknemer in scheiding kunnen ziekteverzuim voorkomen

5 oktober, 2020

Recent sprak ik met een bevriende ondernemer wiens medewerker al lange tijd niet functioneert op de werkvloer. De werknemer is in een scheiding verwikkeld geraakt. De medewerker laat zich in deze bijstaan door een advocaat. Nu wijst onderzoek uit dat werknemers die in scheiding liggen het Nederlandse bedrijfsleven een half miljard per jaar kosten. Een half miljard per jaar maar liefst! Dat is nogal wat. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om langdurig (ziekte-)verzuim te voorkomen?

Een werknemer in scheiding verzuimt dubbel zoveel als een andere werknemer. Werknemers die in scheiding verkeren, zijn vaker ziek en presteren slechter. Tijdens werktijd zal de werknemer in scheiding meer bezig zijn met de problemen die uit de scheiding voortvloeien dan met werk gerelateerde zaken. Dat betekent een flinke kostenpost voor de werkgever. Een werkgever staat er immers niet op te wachten dat scheidingsperikelen leiden tot productiviteitsverlies.

Een scheiding is meestal een zeer stressvolle en emotionele rollercoaster. Het gemiddelde verzuimpercentage van werknemers die in scheiding liggen, ligt 2 procent hoger dan onder niet-gescheiden werknemers. Doordat de productiviteit van de werknemer afneemt, zullen de kosten voor de werkgever toenemen. Zeker als een werknemer in een vechtscheiding is beland, kun je er donder op zeggen dat het voor de hand kan liggen, dat zij zich voor lange tijd ziek zullen melden. Een gerechtelijke procedure brengt veel stress en onzekerheid met zich mee. Niet alleen het welzijn van de werknemer heeft te lijden onder de scheiding, maar ook de gezondheid van het bedrijf. Extra ziekteverzuim als gevolg van scheidingsperikelen kost werkgevers namelijk al snel duizenden euro’s per jaar.

De toename van het aantal scheidingen kan dus leiden tot grote financiële gevolgen voor zowel de werkgever als de werknemer. Werkgevers hebben er baat bij om medewerkers in scheiding  te helpen en door te verwijzen, want relatieproblemen zorgen voor extra ziekteverzuim en verlies aan productiviteit. Werknemers hebben er daarentegen baat bij dat de scheiding binnen afzienbare tijd wordt afgehandeld zonder rechtszaken. Rechtszaken duren lang en kosten veel geld. De inschakeling van een advocaat kost al gemiddeld zo’n 200 Euro per uur exclusief BTW. En ik spreek uit ervaring!

Inmiddels ben ik al meer dan 20 jaar werkzaam in het Nederlands recht. Met name de jaren dat ik werkzaam was voor de elite-advocatuur in het westen des lands heeft mij veel bijgebracht. In die periode heb ik veel inzicht gekregen in het familieprocesrecht en de torenhoge advocatentarieven. Uit ervaring kan ik dan ook concluderen dat de inschakeling van advocaten leidt tot nog meer emotionele ellende en onnodig hoge kosten en dat de inmenging van niet ter zake doende deskundigen, de zogeheten ‘ervaringsdeskundigen’, in veel gevallen niet leidt tot het gewenste resultaat. De eersten zijn opgeleid om te procederen om zo hun portemonnee goed te vullen en de tweede groep, de ‘ervaringsdeskundigen’ die meestal zelf gescheiden zijn en menen het allemaal zo goed te weten, heeft naar mijn mening vaak geen verstand van de juridische merites.

Als u langdurig verzuim bij een werknemer en productiviteitsverlies van uw onderneming wilt voorkomen, neem dan eens vrijblijvend contact op Deskundig Scheiden. Als Scheidingsdeskundige zorg ik er samen met mijn specialisten voor dat in een vroeg stadium een langdurige vechtscheiding wordt voorkomen. Daar plukt u als werkgever en als werknemer de vruchten van!

Een scheiding is ook een nieuw begin.

Deskundig Scheiden is neutraal en onafhankelijk, wij houden rekening met wederzijdse belangen en emoties.
Lees verder
Scheidingsadvocaat

Initiatiefwetsvoorstel “van rechtswege ontstaan van gezamenlijk gezag door erkenning” aangenomen

22 maart, 2022

Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het ouderlijk gezag door ongehuwde ouders blijkt in de […]

Lees verder

Goaj mit noar buut’n brommers kiek’n?

9 mei, 2017

Met één hak in de glitter en glam van Amsterdam en met de andere klomp in het zand. Goaj mit naor buut’n brommers kiek’n?

Lees verder
toch gescheiden

Omgangsregeling en corona

1 april, 2020

Als je bent gescheiden, dan wil je het liefst zo snel mogelijk contact met je kinderen. Je wilt de omgangsregeling naleven. Jij en je ex-partner hebben de omgangsregeling laten vastleggen in een ouderschapsplan. Normaal gesproken moet dat geen problemen opleveren, maar hoe zit dat sinds de corona-uitbraak? En hoe ga je als ouders om met […]

Lees verder

Wet herziening partneralimentatie

26 juni, 2019

Met ingang van 1 januari 2020 treedt de nieuwe wet herziening partneralimentatie waarschijnlijk in werking. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd.

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.