★★★★★ ★★★★★
9.2 (20 beoordelingen)
Ziekteverzuim

Werkgever en werknemer in scheiding kunnen ziekteverzuim voorkomen

5 oktober, 2020

Recent sprak ik met een bevriende ondernemer wiens medewerker al lange tijd niet functioneert op de werkvloer. De werknemer is in een scheiding verwikkeld geraakt. De medewerker laat zich in deze bijstaan door een advocaat. Nu wijst onderzoek uit dat werknemers die in scheiding liggen het Nederlandse bedrijfsleven een half miljard per jaar kosten. Een half miljard per jaar maar liefst! Dat is nogal wat. Wat kun je als werkgever en werknemer doen om langdurig (ziekte-)verzuim te voorkomen?

Een werknemer in scheiding verzuimt dubbel zoveel als een andere werknemer. Werknemers die in scheiding verkeren, zijn vaker ziek en presteren slechter. Tijdens werktijd zal de werknemer in scheiding meer bezig zijn met de problemen die uit de scheiding voortvloeien dan met werk gerelateerde zaken. Dat betekent een flinke kostenpost voor de werkgever. Een werkgever staat er immers niet op te wachten dat scheidingsperikelen leiden tot productiviteitsverlies.

Een scheiding is meestal een zeer stressvolle en emotionele rollercoaster. Het gemiddelde verzuimpercentage van werknemers die in scheiding liggen, ligt 2 procent hoger dan onder niet-gescheiden werknemers. Doordat de productiviteit van de werknemer afneemt, zullen de kosten voor de werkgever toenemen. Zeker als een werknemer in een vechtscheiding is beland, kun je er donder op zeggen dat het voor de hand kan liggen, dat zij zich voor lange tijd ziek zullen melden. Een gerechtelijke procedure brengt veel stress en onzekerheid met zich mee. Niet alleen het welzijn van de werknemer heeft te lijden onder de scheiding, maar ook de gezondheid van het bedrijf. Extra ziekteverzuim als gevolg van scheidingsperikelen kost werkgevers namelijk al snel duizenden euro’s per jaar.

De toename van het aantal scheidingen kan dus leiden tot grote financiële gevolgen voor zowel de werkgever als de werknemer. Werkgevers hebben er baat bij om medewerkers in scheiding  te helpen en door te verwijzen, want relatieproblemen zorgen voor extra ziekteverzuim en verlies aan productiviteit. Werknemers hebben er daarentegen baat bij dat de scheiding binnen afzienbare tijd wordt afgehandeld zonder rechtszaken. Rechtszaken duren lang en kosten veel geld. De inschakeling van een advocaat kost al gemiddeld zo’n 200 Euro per uur exclusief BTW. En ik spreek uit ervaring!

Inmiddels ben ik al meer dan 20 jaar werkzaam in het Nederlands recht. Met name de jaren dat ik werkzaam was voor de elite-advocatuur in het westen des lands heeft mij veel bijgebracht. In die periode heb ik veel inzicht gekregen in het familieprocesrecht en de torenhoge advocatentarieven. Uit ervaring kan ik dan ook concluderen dat de inschakeling van advocaten leidt tot nog meer emotionele ellende en onnodig hoge kosten en dat de inmenging van niet ter zake doende deskundigen, de zogeheten ‘ervaringsdeskundigen’, in veel gevallen niet leidt tot het gewenste resultaat. De eersten zijn opgeleid om te procederen om zo hun portemonnee goed te vullen en de tweede groep, de ‘ervaringsdeskundigen’ die meestal zelf gescheiden zijn en menen het allemaal zo goed te weten, heeft naar mijn mening vaak geen verstand van de juridische merites.

Als u langdurig verzuim bij een werknemer en productiviteitsverlies van uw onderneming wilt voorkomen, neem dan eens vrijblijvend contact op Deskundig Scheiden. Als Scheidingsdeskundige zorg ik er samen met mijn specialisten voor dat in een vroeg stadium een langdurige vechtscheiding wordt voorkomen. Daar plukt u als werkgever en als werknemer de vruchten van!

Een scheiding is ook een nieuw begin.

Deskundig Scheiden is neutraal en onafhankelijk, wij houden rekening met wederzijdse belangen en emoties.
Lees verder

Deskundig Scheiden op de open bedrijvendag Midden Drenthe!

3 oktober, 2016

Aankomende zaterdag 5 november is het weer zover, de open bedrijvendag 2016. Sinds 2013 zit er een steigende lijn in het aantal ondernemers dat deelneemt aan dit evenement in Midden Drenthe.

Lees verder
Het kater-gevoel na een scheiding

Het kater-gevoel na een scheiding

5 oktober, 2020

Je bent eind veertig of begin vijftig. Al jaren ben je gelukkig getrouwd, maar al enige tijd herken je jezelf of je partner niet meer. Het kan zijn dat jij of je partner zich in een midlifecrisis bevindt.

Lees verder

Psychische stoornis; vaarwel taboe!

20 augustus, 2019

Iedereen is wel eens druk, angstig of somber. Dat is op zich niet vreemd. Pas als een dergelijke klacht het dagelijks leven belemmert, spreken we van een psychische stoornis.

Lees verder

EVEN VOORSTELLEN:

4 juni, 2021

Dit zijn mijn huisadvocaat de heer mr. Marc van Geel en ik. Al jaren is hij partner van Mulder Van Geel Advocaten en werken wij intensief samen. Verheugd ben ik om aan te kondigen dat Mulder Van Geel Advocaten ook gevestigd is in Het Nieuwe Raedthuys in Ruinen. Heb je vragen over huurrecht, arbeidsrecht, letselschaderecht, […]

Lees verder
Beoordelingen
Wat cliënten over ons zeggen
10
“professioneel”

Prima geholpen door Margriet, zeer vakundig

9
“Duidelijk, accuraat, proffesioneel”

Margriet is een pittige dame die snel en duidelijk acteert en handelt.

Ook het All in concept, je weet van te voren wat je kunt verwachten incl. de kosten.

Duidelijkheid en accuratie..
Fijne eigenschappen in tijden van onzekerheid.

Aanrader!

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.

  • Wij nemen vandaag nog contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.