Onlangs was ik een weekje in het buitenland. Wat een gezellige vakantie had moeten worden, eindigde bijna in een scheiding tussen mij en mijn liefje en was deze Scheidingsdeskundige zelf plots lijdend voorwerp geweest.
Nu ik wat ouder wordt, beginnen bij mij de hormonen in ernstige mate een rol te spelen. Zo nu en dan heb ik het gevoel dat de hormonen mij ‘de baas’ worden. Zo ernstig, dat ik mezelf soms niet meer herken. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de zogeheten ‘overgang’, maar velen hebben er in meer of mindere mate wel last van. Soms zijn de klachten zo ernstig dat een vrouw niet goed kan functioneren, zowel thuis als op haar werk. Persoonlijk is dat eerste thans bij mij ook aan de orde. Eenmaal per maand komt het ware ‘heksje’ in mij naar boven. Weliswaar voor korte duur, maar het is voor manlief uiterst frustrerend. Tijdens die periode heb ik het gevoel mijn zelfcontrole kwijt te zijn en verander ik van een dr. Jekyll in een mr. Hyde. Iemand met twee gezichten: enerzijds een vlammende stralende vrouw die vriendelijk, inlevend en opgewekt is en anderzijds een verzuurde heks die (tijdelijk) een heel duistere kant laat zien. Kortom; er is kortstondig geen land met mij te bezeilen.
Gelukkig ben ik niet de enige. De ervaring leert dat een scala van vrouwen die mijn echtscheidingspraktijk bezoeken ook te kampen hebben met dezelfde verschijnselen, te weten de ‘overgang’. Een onderwerp dat vaak niet openlijk wordt besproken, maar welke wel degelijk invloed heeft op het aantal echtscheidingen in Nederland. Ik heb er enige onderzoek naar gedaan. Wat is de overgang en wat heeft het voor invloed op de lichamelijke- en psychische gesteldheid van een vrouw en haar relatie? Ik ben me te pletter geschrokken van de legio antwoorden. Het drijft mij in ieder geval -weliswaar tijdelijk- tot wanhoop! Libidoverlies, pijn bij het vrijen, hormonale schommelingen, depressieve gevoelens, hartkloppingen, prikkelbaarheid, boosheid en (nog erger) agressie. Diverse factoren die een akelige invloed kunnen hebben op een langdurige, gezonde en stabiele relatie. Maar wat is er nu aan te doen?
Inmiddels heb ik samen met mijn partner advies gevraagd aan iemand die vrouwen helpt bij een verstoorde hormoonbalans. Tijdens het gesprek met deze dame zijn manlief en ik ons er bewust van geraakt dat we de relatie niet stantepede hoeven te beëindigen. In mijn geval is er tijdelijk een te kort aan oestrogeen. Het ligt dus niet aan mij (als persoon), maar aan het lichamelijke systeem, zo deelde zij ons mede. Gelukkig maar! Een behoorlijke eyeopener, zowel voor mezelf als voor mijn wederhelft. Als de relatie goed en stabiel is, maak het dan bespreekbaar met de ander, vraag hem/haar enkel om een beetje begrip, accepteer de situatie wederzijds, wees lief voor elkaar en (last but not least) zoek gezamenlijk naar oplossingen. Tip van de Scheidingsdeskundige; “Práát met elkaar”! Zo voorkom je ingrijpende echtscheidingsprocedures met alle gevolgen van dien!
Het wil nog wel eens gebeuren dat ik met één van mijn cliënten om de tafel ga met een advocaat en zijn of haar cliënt(e). Een zogeheten ‘viergesprek’.
Lees verderAls Scheidingsdeskundige begrijp ik de kunst van het bemiddelen. Steeds vaker kom ik het in de praktijk tegen.
Lees verderHet komt maar al te vaak voor dat één van de ouders ‘verstoten’ wordt. Ouderverstoting wordt het ook wel genoemd. Dat je als ouder je kind niet of nauwelijks ziet.
Lees verderSinds medio mei 2021 is “Het Nieuwe Raedthuys” gevestigd aan de Brink in Ruinen. Het grootste Juridisch Financiële Centrum van De Wolden en omstreken. Het initiatief is afkomstig van Scheidingsdeskundige Margriet Steenbergen. Zij zag de mogelijkheid om alle expertise onder één dak te realiseren op het gebied van juridische, financiële en economische dienstverlening. Het voordeel […]
Lees verder