verdeling woning bij scheiding

Verdeling woning bij scheiding

Als jullie gaan scheiden moet er veel verdeeld worden. Het vermogen, de spullen. Hebben jullie samen een koopwoning? Dan moeten jullie samen nadenken over de bestemming van de woning. Willen jullie de woning verkopen, of blijft één van beide in het huis wonen?

Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn jullie beide voor de helft eigenaar van de woning. Jullie hebben dus beide evenveel recht op de helft van de woning. Hoe doe je dat dan, de verdeling van een woning bij scheiding?

Echtscheiding regelen bij Deskundig Scheiden

Overwaarde en onderwaarde

Een woning heeft in de meeste gevallen een overwaarde of een onderwaarde. Een overwaarde betekent dat de verkoopwaarde van de woning hoger is dan de hypotheek die er op dat moment op rust. Als je de woning verkoopt houd je dus een bedrag over. Een onderwaarde wil zeggen dat de hypotheek hoger is dan de verkoopwaarde van de woning. Je houdt dan een schuld over bij verkoop. Wordt de woning verkocht dan verdelen jullie de schuld ofwel het bedrag dat overblijft evenredig onder elkaar.

Scheiden en eigen woning

Uitkopen partner

Wil één van beide partners in het huis blijven wonen? Dan moet deze de hypotheek overnemen. De geldverstrekker ziet dit als een nieuwe hypotheekaanvraag en doet hiervoor een inkomenstoets. De maandlasten moeten nu immers betaald worden van één inkomen in plaats van twee. Ook moet de partner die in de woning blijft wonen de andere partner uitkopen. De helft van de waarde van de woning is immers nog steeds van deze partner. Je moet dus goed kijken of de partner die in de woning blijft de maandlasten wel kan betalen.

Verdeling woning bij scheiding goed regelen?

Wil je zeker weten dat je de verdeling van de woning bij scheiding goed regelt? De professionals van Deskundig Scheiden gaan met jullie om de tafel om te kijken wat de wensen zijn en of dit financieel haalbaar is. Op deze manier weet je zeker dat jullie de juiste keuze maken rond de verdeling van de woning.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.