Verdeling huis bij scheiding

Verdeling huis bij scheiding

Jullie gaan scheiden en hebben het echtscheidingstraject in gang gezet. Er moeten afspraken gemaakt worden, de spullen moeten verdeeld worden. Ook hebben jullie samen een huis. Maar hoe gaat dat, de verdeling van een huis bij scheiding?

De eerste vraag die je stelt is wat je eigenlijk wilt met het huis. Willen jullie het verkopen of blijft één van beide partners in het huis wonen?

Echtscheiding regelen bij Deskundig Scheiden

Het huis verkopen bij een scheiding

Als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd dan zijn jullie beide voor vijftig procent eigenaar van de woning. Verkopen jullie de woning, dan zijn er twee opties: het huis heeft een overwaarde of een onderwaarde. Bij een overwaarde wordt het geld dat overblijft na het aflossen van de hypotheek evenredig onder jullie verdeeld. Bij een onderwaarde is er sprake van een restschuld na het inlossen van de hypotheek. Die schuld wordt onder jullie verdeeld. Jullie blijven beide dus verantwoordelijk voor het aflossen van de schuld.

Scheidingsadvocaat

In het huis blijven wonen na een scheiding

Besluiten jullie dat één van beide partners in het huis blijft wonen? Dan moet de partner die in het huis blijft wonen de vertrekkende partner uitkopen. Om de waarde van de woning te bepalen kan een erkende taxateur gevraagd worden.

Ook is het belangrijk goed te kijken of de partner die in het huis blijft de financiële lasten wel kan dragen. Immers, alles moet nu van één inkomen betaald worden, terwijl dit eerst van twee inkomens betaald werd. Dat geldt niet alleen voor de hypotheek maar ook voor de vaste lasten die bij een woning horen. Meestal ziet de bank dit als een nieuwe hypotheekaanvraag en zal kijken of het mogelijk is een nieuwe lening te verstrekken.

Scheiden met koophuis

Verdeling huis bij scheiding? Deskundig Scheiden!

Gaan jullie uit elkaar en willen jullie zeker weten dat de verdeling van het huis bij scheiding goed geregeld wordt? Ga dan het scheidingstraject in bij Deskundig Scheiden. Samen met een professional van Deskundig Scheiden kijken jullie naar de mogelijkheden en wordt er een financieel overzicht voor nu en de voorzienbare toekomst opgesteld zodat jullie zeker weten dat de keuze die jullie maken de juiste is en dat alles (financieel) goed geregeld is.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.