Schulden tijdens een scheiding

Schulden

Bij een scheiding moeten alle gezamenlijke spullen verdeeld worden. Zo ook de gemaakte schulden. Het is echter wel belangrijk om te kijken hoe jullie getrouwd zijn (huwelijkse voorwaarden of gemeenschap van goederen). Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen verdeel je alles 50/50. 

Gemeenschap van goederen 

Als jullie voor 1 januari 2018 getrouwd zijn in gemeenschap van goederen, zijn jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk voor de gemaakte schulden. Dit geldt voor alle schulden die jullie voor en tijdens het huwelijk zijn aangegaan. 

Wanneer een schuldeiser een vordering heeft kan hij deze dus verhalen op zowel jou als je gewezen partner. Het maakt hierbij niet uit wie de schuld is aangegaan, de schuldeiser kan op beide partners de vordering verhalen. 

Schulden welke één van jullie aangaat nadat jullie officieel gescheiden zijn, komen niet meer voor rekening van de ander. De schuld is op dat moment alleen voor rekening van degene die deze schuld is aangegaan. 

Huwelijkse voorwaarden

Als jullie huwelijkse voorwaarden hebben laten opstellen voorafgaand aan het huwelijk of tijdens het huwelijk ligt het aan de gemaakte afspraken wie er hoofdelijk aansprakelijk is. In de huwelijkse voorwaarden kunnen jullie afspreken wie er voor de schuld aansprakelijk is. 

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.