Scheiding met kinderen

Scheiding met kinderen

Wil het niet meer vlotten in jullie relatie? Wordt deze getekend door onderlinge misverstanden, geruzie of juist lange stiltes, en komen jullie er samen niet meer uit? Dan is het tijd om uit elkaar te gaan. Als jullie hier eenmaal voor hebben gekozen komt er veel op je af. Jullie moeten veel regelen, verdelen en formulieren invullen. Hebben jullie samen één of meerdere kinderen? Dan moet ook voor hen veel geregeld worden. Maar hoe gaat dat eigenlijk, een scheiding met kinderen?

Voor jullie is een scheiding waarschijnlijk een moeilijke tijd, maar voor kinderen is het ook zeker niet makkelijk. Kinderen hebben behoefte aan een stabiele omgeving om goed in op te kunnen groeien, en ineens zien zij hun ouders uit elkaar gaan. Aan de andere kant kan het ook een opluchting zijn omdat na de scheiding minder ruzie en meer rust in huis komen.

scheiden zonder dure advocaat

Ouderschapsplan

Als jullie samen kinderen hebben is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Dat geldt niet alleen voor gehuwden die uit elkaar gaan, een ouderschapsplan is ook verplicht als jullie een geregistreerd partnerschap hebben.

In een ouderschapsplan staan onder meer de afspraken die jullie samen hebben gemaakt over de verdeling van de kosten van de verzorging en opvoeding, bij wie van beide partners het kind gaat wonen en hoe de omgang met de andere partner geregeld is. Ook staan in een ouderschapsplan de afspraken over het informeren over belangrijke onderwerpen zoals gezondheid en school.

Scheiding en kinderen

Kindgesprek bij een scheiding met kinderen

Is het kind tussen de twaalf en achttien jaar? Dan wordt het door middel van een brief door de rechtbank opgeroepen voor een kindgesprek. Dit is een gesprek met de rechter en duurt ongeveer tien minuten. Hiermee wordt het kind betrokken bij de echtscheidingsprocedure en krijgt het kind de gelegenheid zijn mening te geven over bijvoorbeeld de omgangsregeling, de afspraken rond de verjaardag en de alimentatie. De ouders mogen hier niet bij zijn. Dit gesprek is niet verplicht. Een brief sturen kan ook.

Scheiding met kinderen ingewikkeld? Niet als jullie scheiden met Deskundig Scheiden! Wij zorgen er voor dat alle afspraken rond de kinderen goed op papier gezet worden, dat kinderen betrokken worden bij het proces en dat jullie soepel en in goede harmonie door het echtscheidingstraject gaan.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.