Echtscheidingsmediator Margriet Steenbergen

Scheiding huis uitkopen

Scheiding huis uitkopen | Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen een koophuis? Dan moet je beslissen wat er met het huis gedaan wordt. Daarvoor zijn verschillende opties. Je kunt besluiten beide te verhuizen en het huis te koop te zetten, of één van beide partners blijft in het huis wonen en de ander gaat verhuizen.

Huis overnemen na scheiding

Beide partners gaan verhuizen

Als jullie beide gaan verhuizen, bijvoorbeeld omdat er te veel herinneringen aan de woning zitten of omdat een partner op één inkomen de hypotheek en vaste lasten niet kan betalen, dan zet je het huis te koop. Met de opbrengt lossen jullie de hypotheek in. Het bedrag dat overblijft wordt onder beide partners verdeeld, tenzij hier andere afspraken over gemaakt zijn, bijvoorbeeld omdat het huis op naam van één van beide partners staat. Blijft er een schuld over, de zogenaamde ‘restschuld’? Dan wordt de schuld onder jullie beide verdeeld, tenzij ook hier andere afspraken over zijn gemaakt.

partner uitkopen hypotheek

Eén van beide partners blijft in  het huis wonen

Blijft één van beide partners in het huis wonen en is het huis van jullie samen? Dan moet partner deze bij scheiding de ander uitkopen. De partners hebben immers ieder recht op de helft van de woningwaarde. Samen met een professional van Deskundig Scheiden berekenen jullie hoeveel de ene partner de ander moet betalen om hem uit te kopen en of dit financieel haalbaar is. Alles moet nu immers van één inkomen voldaan worden, zoals de vaste lasten en de hypotheek. Bovendien wil de geldverstrekker vaak dat de hypotheek opnieuw wordt aangevraagd, en daarbij hoort een inkomenstoets.

Heeft de partner die gaat verhuizen nog geen geschikte woonruimte gevonden? Met ons brede netwerk kunnen we je helpen met het vinden van een geschikte nieuwe woonruimte.

Scheiding huis uitkopen?

Weten hoe het zit met het uitkopen bij de verkoop van een huis na een scheiding? De professionals van Deskundig Scheiden leggen het je uit en helpen je graag verder. Neem direct contact op.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.