Scheiding en kinderen

Scheiding en kinderen

Als jullie besloten hebben te scheiden is de impact van die beslissing voor jou en je partner groot. Jullie staan ineens voor een andere toekomst, niet één die jullie samen tegemoet treden, maar apart. Voor kinderen is de impact van een scheiding vaak nog groter.

Om te beginnen is het niet hun keuze, en kennen zij waarschijnlijk de diepere beweegredenen voor de scheiding niet. Bovendien is het voor kinderen vaak moeilijker een nieuwe toekomst te overzien, één waarbij beide ouders niet meer samen zijn, maar apart van elkaar leven. Kinderen hebben een stabiele omgeving nodig om in op te groeien, en ineens wankelt die situatie.

Het is dus belangrijk voor jullie als ouders om een scheiding en kinderen goed met elkaar in balans te brengen. Als jullie op een soepele manier uit elkaar gaan geeft dit meer rust voor het kind.

Scheiden en kinderen

Praat met kinderen

Betrekt je kind(eren) dus bij de scheiding. Maak ze duidelijk dat samen leven niet meer gaat en voor veel onrust zorgt. Uit elkaar gaan betekent dat beide ouders meer rust hebben, wat een veel prettiger omgeving is voor een kind om in op te groeien. Als je uitlegt waarom jullie uit elkaar gaan creëert dit meer begrip bij het kind. Ook is het belangrijk dat kinderen weten waar ze aan toe zijn tijdens en na de scheiding, en willen ze graag gehoord worden. Vraag dus altijd naar hun gevoelens en mening, en laat ze kenbaar maken bij wie ze graag willen wonen.

Echtscheiding regelen bij Deskundig Scheiden

Ouderschapsplan

Als jullie in scheiding zitten met kinderen is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan onder andere de afspraken die gemaakt zijn rond zorg- en opvoedtaken en over de verdeling van de kosten van de opvoeding. Een ouderschapsplan stel je samen met een advocaat van Deskundig Scheiden op. Op die manier weet je zeker dat je alles goed op papier hebt staan en afspraken niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.

Een scheiding en kinderen, hulp nodig bij het opstellen van een ouderschapsplan of moeite met het maken van onderlinge afspraken? Samen met een professional van Deskundig Scheiden komen jullie daar altijd uit! Neem direct contact op.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.