Scheiden met een eigen woning

Scheiding en hypotheek

Als jullie uit elkaar besluiten te gaan is er veel dat jullie moeten regelen. Er moeten goede afspraken gemaakt worden en spullen en vermogen moeten worden verdeeld. Hebben jullie samen een huis met een hypotheek? Dan moeten jullie afspraken maken over wat daar mee gaat gebeuren.

Als jullie voor 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan zonder voorwaarden zijn jullie samen eigenaar van het huis. Als jullie na 2018 in beperkte gemeenschap van goederen of na 2018 een geregistreerd partnerschap aan zijn gegaan zonder voorwaarden is het huis ook voor de ene helft van jou en voor de andere helft van je partner. Is er sprake van een huwelijk op huwelijkse voorwaarden, een geregistreerd partnerschap met partnervoorwaarden of wonen jullie samen? Dan kan het zijn dat er een andere eigendomsverdeling is afgesproken. Deze afspraken staan in de koopakte, schuldbekentenis of het samenlevingscontract.

Echtscheiding regelen bij Deskundig Scheiden

Scheiding en hypotheek uitkopen

Is er sprake van een scheiding en hypotheek en blijf jij of je partner in het huis wonen? Dan moet de partner die blijft de partner die verhuisd uitkopen met de helft van de waarde van de woning. De hypotheekverstrekker moet de vertrekkende partner uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan zodat deze niet meer verantwoordelijk is voor de hypotheek. De partner die blijft moet meestal een nieuwe hypotheek aanvragen, omdat de (financiële) situatie gewijzigd is.

Financiële lasten koopwoning

Er wordt dus gekeken of de partner die in het huis blijft wonen de financiële lasten kan blijven dragen. Samen met een professional van Deskundig Scheiden maak je een overzicht van de financiën voor nu en in de voorzienbare toekomst. Daarnaast wordt een overzicht gemaakt van de vaste en variabele lasten die bij een koopwoning horen. Op deze manier kan je zien of het verstandig is de woning aan te houden, of dat er toch beter overgegaan kan worden op verkoop om financiële problemen in de toekomst te voorkomen.

Scheidingsdeskundige

Scheiding en verkoop koopwoning

Verkopen jullie het huis na de scheiding? Met het bedrag van de verkoop wordt de hypotheek afgelost. Blijft er een restschuld over, dan wordt deze tussen jullie verdeeld. Is er sprake van een overwaarde, dan wordt dit bedrag tussen beide partners verdeeld.

Een scheiding en hypotheek hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De professionals van Deskundig Scheiden staan voor jullie klaar met raad en daad. Neem direct contact op voor een gratis adviesgesprek.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.