Scheiden met kinderen 

Als je gaat scheiden komt ook het moment dat je dit aan de kinderen moet vertellen. Ieder kind beleeft een scheiding op zijn of haar eigen manier. Hoe een kind reageert op de scheiding hangt onder andere af van het karakter en de leeftijd. Ook de manier van scheiden heeft grote invloed op de kinderen. Voor de kinderen is het prettiger als je uit elkaar gaat zonder ruzie en rechtszaak. Als je met ruzie gaat scheiden, dan heeft dit grote invloed op de kinderen. 

Boos en verdrietig

In eerste instantie is je kind boos en verdrietig door de scheiding. In de meeste gevallen wil een kind dat de ouders bij elkaar blijven. De emoties zijn voor je kind heel intens en kunnen lang aanhouden.  Het is goed mogelijk dat je kind zijn boosheid uit, door bijvoorbeeld weer te gaan bedplassen of veel ruzie te maken met vriendjes. Soms zal je kind vasthoudend op zoek gaan naar je aandacht door je uit te dagen of over je grenzen heen te gaan.

Bang en eenzaam

Behalve boos en verdrietig, wordt je kind waarschijnlijk bang. Het veilige leven is ineens verdwenen en je kind kan zich geen beeld vormen van de toekomst. Hier bestaat trouwens wel een verschil in reactie per leeftijd. Hoe ouder je kind is, hoe minder bang het zal zijn. Vaak gaat de angst van je kind samen met een gevoel van eenzaamheid. Je kind kan zich in de eerste periode na de scheiding aan zijn lot overgelaten voelen.

Opgelucht

Ook kan het zijn dat je kind zich opgelucht voelt. Dat geldt vooral voor kinderen vanaf tien jaar. Als er veel ruzie of agressie in het gezin is geweest, is het voor een kind een bevrijding om in rustiger vaarwater te komen.

Manipulator

Loyaliteitsconflict

Tijdens of vlak na de scheiding komen veel kinderen in een loyaliteitsconflict terecht. Een kind wil namelijk niet kiezen tussen de ouders en kunnen dat ook niet. Een kind heeft beide ouders nodig. Het kan zijn dat een kind je steunt en dat hij of zij dan het gevoel heeft dat de andere ouder tekort wordt gedaan. Een innerlijk conflict kan ontstaan wanneer je je kind onder druk zet om te moeten kiezen tussen de ouders.

Als je met ruzie uit elkaar gaat, heb je geen goed woord meer over voor je ex. Tijdens en na de scheiding ontstaat er een andere nieuwe relatie met je ex. Je bent geen partners meer van elkaar, maar je blijft wel altijd de ouders van de kinderen. Ook dan is het de kunst om zo positief mogelijk over je ex te blijven praten als je kind erbij is. Als je negatief praat over je ex, dan belast je je kind met jullie problemen. 

Schuldgevoel

En dan is er nog het schuldgevoel. Veel kinderen denken dat zij de oorzaak zijn van de scheiding van hun ouders. Vooral jonge kinderen hebben hier last van. Het kan gebeuren dat je kind nog lang blijft hopen dat jullie weer bij elkaar komen. Pubers kunnen zich ook flink zorgen maken. Sommigen zoeken buitenshuis afleiding op, terwijl andere pubers juist verantwoordelijkheden in het gezin op zich nemen.

Zelfstandigheid en weerbaarheid

Uiteindelijk leidt een scheiding vaak tot meer zelfstandigheid en weerbaarheid van je kind. Want door de scheiding heeft je kind vaak zelf zaken moeten regelen en moeten helpen met huishoudelijke klusjes. 

Ga je scheiden met kinderen? Neem voor gratis advies contact met ons op. 

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.