scheiden hypotheek

Scheiden hypotheek

Als je gaat scheiden komen er vaak veel dingen tegelijk op je af. Natuurlijk heb je de emotie die het uit elkaar gaan met zich meebrengt, en daarnaast moet je veel dingen regelen en afspraken maken. Hebben jullie samen een woning met een hypotheek? Dan moeten daar ook beslissingen over genomen worden.

Deskundig Scheiden loodst jullie professioneel door het echtscheidingstraject heen. Daarbij horen ook de keuzes rond het koophuis en de hypotheek. Er zijn verschillende mogelijkheden als jullie gaan scheiden en een hypotheek hebben.

Huis verkopen

De eerste optie is het huis verkopen en de hypotheek aflossen. Dat doen jullie met de opbrengst van het huis, en de rest verdelen jullie. Is er niet voldoende om het huis af te lossen? Dan wordt de schuld onder jullie beide verdeeld.

Huis overnemen na scheiding

In het huis blijven wonen

Bij de tweede optie neemt één van beide partners het huis en de hypotheek over. De andere partner gaat op zoek naar een nieuwe woonruimte. De partner die in het huis blijft wonen moet de andere partner dan uitkopen. Het huis was immers van jullie beide, dus ieder heeft recht op de helft van de waarde. Daarvoor is het belangrijk de waarde van het huis te bepalen. Dat kun je doen door je woning te laten taxeren, de WOZ waarde als uitgangspunt te nemen of te kijken naar de waarde van vergelijkbare woningen in de buurt. Als je vervolgens kijkt naar de hypotheek en de waarde van het huis, wat is dan de overwaarde? Voor de helft van de overwaarde koopt de partner die blijft de ander uit.

Meestal moet de partner die in het huis blijft een nieuwe hypotheek aanvragen. De vorige hypotheek was immers gebaseerd op twee inkomens, nu is er sprake van één inkomen. De hypotheekverstrekker controleert of de partner de kosten kan dragen en geeft bij akkoord een nieuwe hypotheek.

Koophuis en scheiden

Verdeling bij scheiden hypotheek

Als je via Deskundig Scheiden uit elkaar gaat controleren wij voor jullie of de partner die in de woning blijft de lasten kan dragen, nu en in de voorzienbare toekomst. Daarbij moet je niet alleen denken aan de hypotheek lasten maar ook de vaste lasten en bijvoorbeeld energiekosten. Jullie moeten immers niet pas tot de conclusie komen dat dit niet mogelijk blijkt als jullie alle beslissingen en voorbereidingen voor de verdelingen al hebben genomen.

Scheiden en hypotheek regelen gaan spoel en vlot als jullie alles regelen via Deskundig Scheiden!

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.