Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden en ga je scheiden van je partner? Afspraken over de verdeling van vermogen en bezit zijn dan al vastgelegd. Dat kan veel gedoe schelen tijdens de echtscheiding, waarin emoties toch al hoog op kunnen lopen. Je hoeft dan in ieder geval niet meer na te denken over de verdeling.
De huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die zijn vastgelegd in een notariële overeenkomst (akte) tussen echtgenoten. De afspraken gaan over jullie bezittingen en schulden. Je spreekt af wat van jullie samen is tijdens het huwelijk, en hoe het vermogen verdeeld wordt bij overlijden of scheiding. Scheiden met huwelijkse voorwaarden betekent dus dat je notarieel hebt vastgelegd wie wat krijgt bij de scheiding. Je maakt bijvoorbeeld afspraken over de woning, het inkomen, het pensioen, het eigen bedrijf, erfenissen, schenkingen en de schulden.
Ga je een geregistreerd partnerschap aan? Dan kun je kiezen voor partnervoorwaarden. Voor partnervoorwaarden gelden dezelfde regels als bij huwelijkse voorwaarden.
Wil je tijdens het huwelijk of geregistreerde partnerschap de huwelijkse- of partnervoorwaarden aanpassen, bijvoorbeeld omdat je een erfenis hebt gekregen die je niet mag delen met je partner, of omdat je een eigen bedrijf hebt en zakelijk en privé gescheiden wilt houden? Dan pas je de deze aan bij de notaris. Deze nieuwe voorwaarden gaan in als jullie beide de handtekening onder het document hebben gezet bij de notaris.
Ga je scheiden, dan stoppen daarna de huwelijke voorwaarden. Ga je scheiden zonder huwelijkse voorwaarden, dan moet je het bezit en vermogen delen. De afspraken hierover worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.
Als je niet onder huwelijkse voorwaarden trouwt, dan trouw je volgens de wet in beperkte gemeenschap van goederen. Je deelt dan automatische sommige bezittingen en schulden.
Ga je scheiden met huwelijkse voorwaarden? Deskundig Scheiden loodst je snel en goed door het echtscheidingstraject!