Hoe werkt een scheiding met jongere kinderen?

Als je gaat scheiden, verandert er veel in het gezin. Voor kinderen is de impact van een scheiding meestal groot. Vooral jongere kinderen hebben een stabiel thuis nodig. Juist dat verandert natuurlijk enorm bij een scheiding. Het is belangrijk en zelfs wettelijk verplicht om afspraken te maken over het gezinsleven ná de scheiding. Uiteraard gaat dit op een manier die bij hun leeftijd past.

‘Papa en mama gaan scheiden’ 

Aan de kinderen vertellen dat je gaat scheiden, is vaak enorm moeilijk en verdrietig. Voor sommige kinderen komt een scheiding als een verrassing, terwijl andere kinderen door hebben dat papa en mama vaak ruzie maken. Je vertelt het pas aan je kinderen als je helemaal zeker bent van de zaak. Deze moeilijke boodschap breng je bij voorkeur samen met je partner als dat mogelijk is.

Het is belangrijk dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn en dat ze hun mening kunnen geven over hun leefsituatie na de scheiding. Zij zijn echter niet verantwoordelijk voor de te nemen beslissingen. Dat blijven de ouders.

Echtscheiding aanvragen

Ouderschapsplan

Als je minderjarige kinderen hebt, dan zijn de ouders wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan staat beschreven:

  • de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken;
  • de manier waarop de ouders elkaar informatie verschaffen en elkaar raadplegen over belangrijke zaken met betrekking tot de persoon en het vermogen van het kind;
  • de verdeling van de kosten van verzorging en opvoeding van het kind.

Er zijn verschillende manieren om samen verder te gaan als gezin na de scheiding. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken staan over de verdeling van zorg- en opvoedingstaken. 

Scheiden

Co-ouderschap versus standaard omgangsregeling

Als de ouders voor co-ouderschap kiezen, dan zorgen de ouders na de scheiding samen voor de kinderen. Dit hoeft niet persé op basis van een 50/50-verdeling. Er zijn verschillende varianten denkbaar. Kenmerkend voor co-ouderschap is dat beide ouders betrokken zijn bij de dagelijkse bezigheden van de kinderen. De kinderen maken deel uit van twee huishoudens en wonen om en om bij de ouders.

Als je niet voor co-ouderschap kiest, dan kan er gekozen worden voor een standaard omgangsregeling. De kinderen verblijven dan eenmaal per twee weken een weekend bij de niet-verzorgende ouder. Is dit te weinig, dan zal een mediator diverse varianten met je bespreken. 

Alimentatie

De kosten van de verzorging en opvoeding van het kind spelen een belangrijke rol bij echtscheiding met kinderen. Partners zijn verplicht om voor elkaar en de kinderen te zorgen. Ook na een scheiding blijft deze plicht gelden, zowel voor de ex-partners als voor de kinderen. Een advocaat, mediator of jurist van Deskundig Scheiden kan voor u een zuivere alimentatieberekening opstellen op basis van de inkomensgegevens. 

huwelijkse voorwaarden

Na de scheiding

Na de scheiding moeten de kinderen wennen aan de nieuwe situatie. De ouders blijven vaak bij elkaar in de buurt wonen, zodat er voor de kinderen niet veel verandert op het gebied van school, vriendjes, vriendinnetjes en sportactiviteiten. Voor de kinderen is structuur en stabiliteit erg belangrijk. Ouders moeten de kinderen aanmoedigen om de band met de familie en vrienden te behouden. Een stabiel netwerk geeft de kinderen de zekerheid dat zij altijd terug kunnen vallen op bekende en vertrouwde mensen.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.