pensioen bij scheiding

Pensioen bij scheiding

Tijdens jullie huwelijk of geregistreerd partnerschap hebben jullie samen pensioen opgebouwd. Na de scheiding hebben jullie beide recht op de helft van dat pensioen. De verdeling moet binnen twee jaar geregeld zijn bij de pensioenuitvoerders. Wil je zeker weten dat je het pensioen bij scheiding goed regelt, ga dan uit elkaar met de professionals van Deskundig Scheiden. Zij leiden jullie soepel en vlot door het echtscheidingstraject zodat je zeker weet dat jullie niets vergeten.

Scheiden, wat moet ik regelen?

Drie onderdelen

Een pensioen bestaat uit drie delen. Het eerste deel is collectieve pensioen dat je van de overheid krijgt (AOW). Daarnaast krijg je ouderdomspensioen dat je opbouwt via de werkgever (werknemerspensioen). Ook kan je zelf nog iets geregeld hebben, bijvoorbeeld door iets opzij te hebben gezet voor later (privé pensioen). Niet iedereen heeft dus laatste twee vormen van pensioen.

AOW

De AOW hoef je niet te verdelen bij een scheiding. Ga je scheiden en krijg je al AOW, dan kan deze zelfs hoger worden voor een alleenstaande, omdat je de kosten van een gemeenschappelijk huishouden niet meer kunt delen.

Werknemerspensioen bij scheiding

Heb je een werknemerspensioen, dan moet je dit mogelijk wel delen van de echtscheiding. Je hebt recht op een deel van het werknemerspensioen als:

  • je ex partner in loondienst werkte en via de werkgever pensioen opbouwde;
  • je getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had, of als je een samenlevingscontract had en beide namen zijn aangemeld bij de pensioenuitvoerder (pensioenfonds of pensioenverzekeraar);
  • er geen afwijkende afspraken zijn gemaakt in de huwelijkse voorwaarden of de partnerschapsvoorwaarden (zoals het niet verdelen van het opgebouwde pensioen).
Pensioen na scheiding

Pensioen bij scheiding binnen twee jaar regelen

Jullie moeten alles dus geregeld hebben binnen twee jaar. Wacht je langer dan twee jaar, dan bestaat de kans dat één van beide partners zelf een deel van het pensioen naar de andere partner over moet maken als hij of zij met pensioen gaat. Dat kan lastig en vervelend zijn. Beter is het dus om de verdeling ruim op tijd door te geven aan de pensioenuitvoerder.

Wil je heel zeker weten dat je het pensioen bij scheiding goed en op tijd regelt? De professionals van Deskundig Scheiden staan je bij in het echtscheidingstraject!

 

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.