Als jullie gaan scheiden en samen een koophuis hebben kunnen jullie er voor kiezen dat één van beide partners in het huis blijft wonen. De partner die in het huis blijft wonen moet de andere partner uitkopen.
Als je blijft wonen in de echtelijke woning, dat moet jij je ex-partner uitkopen. Jouw ex-partner, die dus het huis uit gaat, heeft recht op de helft van de waarde van het koophuis. Eerst laat je de woning taxeren zodat je weet wat de waarde is. Daarna wordt naar de hypotheek gekeken. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de hypotheek op de woning, dan spreken we van een overwaarde. Blijf jij in het huis wonen, dan moet jij je ex-partner de helft van de overwaarde betalen. Is er sprake van onderwaarde, dus wanneer de taxatiewaarde lager ligt, dan moet jouw ex-partner de helft van de onderwaarde aan jou betalen.
Maar er is natuurlijk meer dan alleen de partner uitkopen bij een huis. De partner die in het huis blijft wonen moet de hypotheeklasten wel kunnen dragen. Deze worden immers nu voldaan van één inkomen in plaats van twee. Bovendien moet je rekening houden met de vaste lasten, die je nu in je eentje moet betalen. Een goede financiële planning is dus belangrijk, en dat moet geen planning voor de korte termijn zijn. Je moet verder vooruit kijken naar de (voorzienbare) toekomst om te kijken of je de kosten op langere termijn kan dragen en niet in financiële problemen komt.
Wil je hulp bij het aanvragen van een taxatie van jullie woning, het bepalen van de overwaarde of onderwaarde en hier een eerlijke verdeling van maken tussen jou en je ex-partner? De professionals van Deskundig Scheiden hebben een ruime ervaring met uitkopen van een partner. Wij kunnen uiteraard ook hulp bieden bij het hele scheidingstraject. Als je via ons uit elkaar gaat kan je rekenen op een persoonlijke begeleiding zonder het hoge prijskaartje van een advocaat, maar met een duidelijk uitgelegd echtscheidingstraject en hulp bij iedere stap als jullie dat nodig hebben.