Ouders scheiden

Ouders scheiden

Als je ouders scheiden komt er veel op je af. Zeker als je ouders steeds ruzie hebben is het thuis helemaal niet meer zo leuk. Dan is scheiden voor je ouders vaak de beste oplossing om de rust terug in huis te krijgen. Als je ouders scheiden moet je met een aantal dingen rekening houden.

Probeer het niet op te lossen

Ten eerste: het is niet jouw schuld. Als je ouders er voor kiezen uit elkaar te gaan is dat omdat ze het niet meer goed met elkaar kunnen vinden of zelfs ruzie hebben. Dat heeft niets met jou te maken. Je moet ook niet proberen het op te lossen: het probleem ligt bij je ouders en alleen zij kunnen dat onderling oplossen. Wat je wel kan doen is met je ouders praten. Zij kunnen uitleggen waarom ze gaan scheiden, jij kan je ouders uitleggen dat je de situatie moeilijk vindt.

ouderschap en scheiden

Ouderschapsplan

Gaan je ouders scheiden, dan moeten ze een ouderschapsplan opstellen. Daarin staan afspraken over wie wat voor jou regelt en gaat betalen en hoe je ouders elkaar op de hoogte houden, bijvoorbeeld van hoe het met jou op school gaat. Ook staat er in een ouderschapsplan bij wie je gaat wonen en wanneer en hoe vaak je naar je andere ouder gaat.

Daar mag je zelf ook je mening over geven. Je kan er altijd met je ouders over praten en aangeven wat je zelf graag wilt. Gaan je ouders naar een mediator om over de scheiding te praten? Jij kan ook een gesprek hebben met de mediator om te laten weten wat jij graag wilt.

Als je twaalf jaar of ouder bent krijg je een brief van de rechter met de uitnodiging om te komen praten. In dat gesprek kan je ook aangeven bij wie je zelf graag wilt wonen en welke afspraken je in het ouderschapsplan zou willen zien.

Scheidingsdeskundige

Blijf er over praten

Als je ouders scheiden gaat één van beide meestal ergens anders wonen en soms gaan beide ouders verhuizen. Vooral als beide ouders ergens anders gaan wonen kan dat moeilijk zijn, zeker als het niet in de plaats is waar jullie eerder woonden. Je moet dan naar een andere school, sport- of hobbyclub en gaan nieuwe vrienden maken. Gelukkig kan je via internet goed contact houden met je vrienden en als je niet te ver uit de buurt woont kan je ze ook altijd bezoeken. Vind je het moeilijk? Laat je ouders dat dan vooral weten zodat je er over kan praten. Als je het voor je houdt maak je het vaak moeilijker voor jezelf, maar ook voor je ouders.

Als je ouders scheiden via Deskundig Scheiden kan je ook altijd met één van onze mediators praten. Zij luisteren naar je en kunnen dingen uitleggen die je ouders misschien moeilijk vinden uit te leggen.

Deskundig Scheiden helpt je professioneel en persoonlijk verder. Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.