Ondernemer die gaat scheiden

Onderneming

Indien één van beide partners een onderneming heeft moet dit worden meegenomen in de scheiding. Soms moeten partners de waarde van het bedrijf verdelen, dit ligt aan de manier waarop je getrouwd bent (gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden).

Het belang dat voorop staat is dat de onderneming in een gezonde financiële situatie blijft verkeren. De onderneming zal een grote inkomstenbron zijn voor één van de partners (ofwel beide partners). Deze inkomstenbron stelt namelijk één van de partners in staat om eventuele kinder- en/of partneralimentatie te betalen.

Gemeenschap van goederen
Bij gemeenschap van goederen is een bedrijf altijd gemeenschappelijk eigendom, dus van beide partners. Bij de scheiding moet de partners alles dan ook gelijk verdelen, óók de onderneming. De vorm van de onderneming, of het nu een besloten vennootschap, eenmanszaak of een vof is, maakt niet uit. Te allen tijde willen wij voorkomen dat de onderneming failliet gaat. De beste optie is vaak dat de ene partner de ander uitkoopt of dat de onderneming met instemming van beide partners buiten de verdeling blijft. Om hierin conflicten te voorkomen is het verstandig om contact op te nemen met een van onze ervaren deskundigen.

Huwelijkse voorwaarden
Bij huwelijkse voorwaarden is het afhankelijk van welke voorwaarden je destijds zelf hebt opgesteld met betrekking de onderneming ten tijde van scheiden. Indien er een verrekenbeding is opgenomen in de huwelijkse voorwaarden maar deze is door jullie nooit nageleefd, kan het zo zijn dat de wet er vanuit gaat dat er nooit huwelijkse voorwaarden hebben bestaan. In dit geval zal het dan zo zijn dat de onderneming in de algehele goederen gemeenschap valt. Het is verstandig om hierover contact op te nemen met een van onze deskundigen.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.