Scheiding van tafel en bed

Je gaat scheiden, maar je hebt samen met je partner en de kinderen een hond.  Wat gebeurt er met de hond als je huwelijk strandt? 

Samen met je aanstaande ex-partner kun je tijdens de echtscheidingsprocedure afspraken maken over je huisdier. Samen met één van onze deskundigen kun je bijvoorbeeld stil staan bij een omgangsregeling met de hond, maar je kunt ook afspraken maken over eventuele alimentatie voor de hond. Voor de verzorging en opvoeding van de hond maak je kosten. Ook kun je te maken krijgen met medische kosten, bijvoorbeeld een medische ingreep of medicatie. 

Bij een echtscheiding zijn huisdieren vaak een lastig punt. Een huisdier wordt namelijk aangemerkt als zaak waardoor het tot de inboedel behoort. Zo heeft een hond, een kat of en konijn dezelfde status als het tv-meubel of een stoel en zal er in principe een verdeling moeten plaatsvinden. 

Of u volgens de wet eigenaar bent van het huisdier hangt af van de voorwaarden waaronder je getrouwd bent. Indien je bent getrouwd in gemeenschap van goederen, dan zal in onderling overleg afgesproken moeten worden wie na de scheiding de scheiding de eigenaar zal blijven. Dat geldt ook  voor het geval indien je bent getrouwd in beperkte gemeenschap van goederen (na 1 januari 2018) en het huisdier er tijdens het huwelijk is bijgekomen. Wanneer het huisdier er al was voor u in beperkte gemeenschap van goederen trouwde of indien er huwelijkse voorwaarden van toepassing zijn, dan blijft het huisdier ook na de scheiding van degene die het dier aangeschaft heeft. 

Er is geen wettelijke grondslag om een omgangsregeling met een huisdier op te baseren, maar je kunt in overleg met je aanstaande ex-partner wel afspraken maken en vastleggen. 

Het komt voor dat het huisdier om de week bij de ander zal wonen of je kunt bijvoorbeeld afspreken dat het huisdier meegaat in de omgangsregeling van de kinderen. Ook over de kosten zullen dan afspraken gemaakt moeten worden. 

Heb je vragen over scheiden en een omgangsregeling met je huisdier? Neem dan contact met ons op. 

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.