toch gescheiden

Omgangsregeling en corona

1 april, 2020

Als je bent gescheiden, dan wil je het liefst zo snel mogelijk contact met je kinderen. Je wilt de omgangsregeling naleven. Jij en je ex-partner hebben de omgangsregeling laten vastleggen in een ouderschapsplan. Normaal gesproken moet dat geen problemen opleveren, maar hoe zit dat sinds de corona-uitbraak? En hoe ga je als ouders om met de coronamaatregelen? 

De ene ouder volgt de adviezen van het RIVM streng op en de andere ouder minder streng. Het kan zijn dat de ene ouder extreem voorzichtig is. De ouder wil bijvoorbeeld dat iedereen een mondkapje gaat dragen, omdat hij of zij bang is besmet te raken. De andere ouder wil dat niet. Die ziet de noodzaak er niet van in dat er mondkapjes gedragen moeten worden, zolang de kinderen geen klachten hebben. De ene ouder wil wel knuffelen met de kinderen, terwijl de andere ouder 1,5 meter afstand in acht houdt. 

De kinderen zijn toch niet ziek?!

Het kan ook gebeuren dat de ene ouder helemaal geen contact wil met de kinderen, omdat die bang is voor besmetting. Voor kinderen is het absoluut niet leuk om geen contact te hebben met één van de ouders. Even een uurtje met je kinderen naar de McDrive gaan om fysiek contact te vermijden is voor kinderen niet voldoende. Kinderen hebben behoefte aan contact met beide ouders. Contact wil zeggen dat er voldoende aandacht en tijd aan hen wordt besteed en dat er naar hen geluisterd wordt. Ook kinderen hebben angsten in deze corona-crisis. Als ouder moet je daar rekening mee houden.  

RIVM-regels 

Als ouder heb je te accepteren dat je ex-partner andere regels nastreeft dan jijzelf. Het is belangrijk dat je altijd de richtlijnen van het RIVM volgt. Als een kind bijvoorbeeld ziek is geworden bij jou, moet iedereen bij jou thuis gezond zijn voor je kind naar je ex toe kan. 

Is een kind ziek geworden, dan moet je deze boodschap overbrengen aan je ex. Het kan dan helpen om je kwetsbaarheid te tonen en je wat meer flexibel op te stellen. Geef bijvoorbeeld aan dat je de kinderen niet van iemand wilt afnemen. Overleg met je ex-partner wat je kunt doen om het contact met de kinderen voort te zetten. Probeer een middenweg te vinden en stel elkaar gerust. Ga vooral je zin niet doordrijven.

Sinds de corona-uitbraak krijgen wij veel juridische vragen van ouders in deze periode. Hoe ga je ermee om als jij of de andere ouder de omgangsregeling tijdelijk wilt veranderen ,omdat bijvoorbeeld één van beide ouders verkouden is of omdat het kind ziek is? Heb jij hierover vragen, neem dan contact met ons op. Wij geven graag advies. 

Een scheiding is ook een nieuw begin.

Lees verder

Kinderalimentatie

29 september, 2016

Als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, dan is kinderalimentatie een belangrijk onderdeel. Ouders zijn verplicht in het levensonderhoud van hun kinderen te voorzien, onafhankelijk van de leeftijd van het kind.

Lees verder
Midlife crisis en scheiden

Mijn partner zit in een midlifecrisis

15 april, 2020

Je bent eind veertig of begin vijftig. Al jaren ben je gelukkig getrouwd, maar al enige tijd herken je jezelf of je partner niet meer. Het kan zijn dat jij of je partner zich in een midlifecrisis bevindt.

Lees verder
Scheiden zonder inkomen

Ik wil scheiden, maar mijn partner verdient meer

21 oktober, 2020

Je wilt scheiden, maar je hebt geen geld of inkomen. Kun je nu scheiden? In deze situaties is er hulp!

Lees verder

Tips voor het vinden van een betaalbare woning na de scheiding

2 februari, 2017

Na een scheiding gaan veel mensen er financieel op achteruit. Soms kan één van de twee personen in de woning blijven wonen.

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.