toch gescheiden

Gevolgen voor ouderen?

De gevolgen van het coronavirus zijn ook voor ouderen duidelijk voelbaar. De deuren van de verpleeghuizen zijn op slot. Dat betekent dat je jouw op leeftijd zijnde ouder(s )niet meer kunt bezoeken. Zelfs komt het voor dat oudere echtparen elkaar niet mogen opzoeken als de één of (soms) alle twee in een verzorgingstehuis zit. Familieleden worden plotseling van elkaar gescheiden. Geliefden en familie staan buiten, hun (groot)ouders binnen achter een raam. Ze praten vandaag de dag met elkaar via een microfoon en luidspreker. Een schrijnende situatie als je je in de laatste levensfase bevindt en dat contact enkel op deze manier mogelijk is. Slechts een kusje of groet op afstand is mogelijk. 

niet gescheiden

Gescheiden leven

Gehuwde stellen die als gevolg van het coronavirus genoodzaakt zijn om gescheiden te leven. De zwakkere ouderen vormen een risicogroep en moeten extra beschermd worden tegen het besmettingsgevaar. Het lijkt als een scheiding van tafel en bed, maar dan toch wezenlijk anders. Een scheiding van tafel en bed  is normaliter een soort van tussenoplossing voor de duur van 3 jaar. Stellen willen wel graag gescheiden van elkaar leven, maar willen nog niet definitief volgens de letter van de wet van elkaar gescheiden zijn. Veel ouderen hebben die keuze op dit moment niet. 

De coronacrisis

Tijden veranderen in een rap tempo 

In het verleden kozen veel mensen door hun geloofsovertuiging voor een scheiding van tafel en bed. Zij wilden hun leven niet meer fysiek met elkaar delen, maar mochten vanwege hun geloof niet scheiden. In dat geval was een scheiding van tafel en bed een goede tussenoplossing. 

Tegenwoordig  worden mensen als gevolg van de maatregelen die de regering oplegt verplicht om gescheiden te leven van tafel en bed. De Corona-oorlog dwingt hen daartoe. De duur is niet bekend. Zolang het aantal besmettingen toeneemt, is dit de meest veilige oplossing voor ouderen in een verpleegtehuis. De tijd zal het leren. 

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.