Koophuis en scheiden

Koophuis en scheiden

In een relatie kan er een moment komen dat het niet meer tussen jullie botert. Jullie maken ruzie of praten juist helemaal niet meer met elkaar. Dan is het tijd om uit elkaar te gaan. Na die beslissing komt er veel op jullie af. Er moet veel geregeld worden en afspraken worden gemaakt. En om het nog lastiger te maken hebben jullie samen een koophuis.

Een koophuis en scheiden, hoe gaat dat eigenlijk? Welke beslissingen nemen jullie over de woning en waar moeten jullie allemaal aan denken? Deskundig Scheiden helpt jullie met alles dat komt kijken bij een scheiding en een koophuis.

Scheiden koophuis

Scheiden met een koophuis

De eerste vraag die jullie jezelf moeten stellen is: blijft er iemand in het huis wonen of gaan jullie beide naar een andere woning? Als jullie voor laatste kiezen moet het huis ‘verdeeld’ worden. Het huis wordt verkocht en de hypotheek wordt ingelost. Het geld dat overblijft wordt verdeeld onder beide partners. Is er na het inlossen van de hypotheek nog een deel van de hypotheekschuld over? Dan wordt de restschuld onder beide partners verdeeld.

Scheiding en hypotheek

Partner uitkopen

Blijft één van beide partners in het huis wonen? Dan moet de vertrekkende partner uitgekocht worden. De waarde van de woning moet worden bepaald door een taxateur. De partner die in de woning blijft moet de helft van dat bedrag betalen aan de vertrekkende partner.

Maar er komt meer bij kijken. De partner die in de woning blijft moet de hypotheek opnieuw aanvragen bijvoorbeeld. Daar moet hij of zij wel de financiële middelen voor hebben. Bovendien  worden alle vaste lasten nu van één inkomen betaald.

Deskundig Scheiden kennismaking

Koophuis en scheiden begeleiding

Het is dus niet slim snelle beslissingen te nemen als het aankomt op een koophuis en scheiden. Met Deskundig Scheiden krijg je hulp en begeleiding bij de keuze voor het aanhouden van de woning of de verkoop daarvan. Samen maken we een financieel overzicht en kijken we naar de (voorzienbare) financiële toekomst. Op basis daarvan kunnen we samen kijken wat de beste keuze is: de woning verkopen of aanhouden.

Deskundig Scheiden helpt jullie niet alleen bij het nemen van beslissingen over een koopwoning. Wij begeleiden jullie tijdens het hele echtscheidingstraject zodat jullie soepel en vlot uit elkaar kunnen gaan. Neem direct contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.