Als jullie kinderen hebben krijgen jullie kinderbijslag. Wellicht krijgen jullie daarbij ook kindgebonden budget. Hoe gaat het met dat budget als jullie gaan scheiden?
Kindgebonden budget (kgb) is een inkomensafhankelijke toeslag en is bedoeld voor een tegemoetkoming in de kosten voor kinderen. Je ontvangt kindgebonden budget van de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst. Je krijgt het bedrag naast de kinderbijslag. Na de achttiende verjaardag stopt het kindgebonden budget.
Eén van beide ouders ontvangt het kindgebonden budget. Dat is de ouder die ook de kinderbijslag krijgt.
Na de scheiding bepaal je samen met je ex-partner wie de hoofdaanvragen van de kinderbijslag wordt, en wie dus ook het kindgebonden budget na scheiden krijgt. Het is daarbij verstandig te kijken naar jullie inkomens. Wie het laagste inkomen krijgt heef het recht op het meeste kindgebonden budget. Ook het vermogen speelt hierbij een rol, hoe minder vermogen des te hoger het kindgebonden budget.
Alleen als het kind ingeschreven staat op jouw adres kun je kindgebonden budget aanvragen. Staat het kind bij jou ingeschreven maar wonen ze bij je ex-partner, dan kan deze de kinderbijslag bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op zijn of haar naam zetten. Dan gaat het kgb ook naar deze partner. Dit geldt ook voor de situatie waarin de kinderen bij jouw ex-partner zijn ingeschreven maar bij jou wonen. Jij kunt dan bij de SVB de kinderbijslag op jouw naam zetten.
Het kindgebonden budget kan een rol spelen bij de hoogte van de alimentatie. De partner die geen kgb krijgt kan de partner die dat wel krijgt bijvoorbeeld minder alimentatie betalen. Deze afspraken maken jullie samen en worden vastgelegd in het ouderschapsplan.
Kindgebonden budget en een scheiding kunnen best complex zijn. Willen jullie zeker weten dat alles goed geregeld is? Ga dan uit elkaar met Deskundig Scheiden. Eén van onze professionals helpt jullie soepel en vlot door het echtscheidingstraject en kan alles uitleggen over kindgebonden budget bij een scheiding.