kindgebonden budget bij scheiding

Kinderen en echtscheiding

De kogel is door de kerk: jullie hebben besloten om te gaan scheiden. Nu is het moment dat jullie starten met het regelen van alles. Het echtscheidingstraject wordt in gang gezet en afspraken worden gemaakt. Spullen en vermogen worden verdeeld, jullie nemen een besluit over het huis en de auto. En het meest belangrijk: jullie hebben kinderen. Kinderen en echtscheiding, hoe maak je het voor hen het meest makkelijk?

Voor jullie kind of kinderen verandert er veel tijdens en na een echtscheiding. De vaste basis van thuis, met twee ouders, wordt ineens anders. Eén van beide ouders gaat het huis uit en er worden afspraken gemaakt voor een omgangsregeling.

Scheiden en kinderen

In gesprek

Het is heel belangrijk kinderen te betrekken bij de echtscheiding en de afspraken die gemaakt worden, hoe jong ze ook zijn. De sfeer in huis, de veranderingen, kinderen kunnen daar gevoelig voor zijn. Als je een kind vanaf het begin betrekt bij de scheiding en uitlegt waarom het beter is voor iedereen dat de ouders uit elkaar gaan, creëer je meer begrip voor de situatie, wat het verwerken voor het kind makkelijker kan maken.

Ook is het verstandig een kind naar zijn mening te vragen, en te vragen wat hij graag wil. Bij wie wil hij wonen, wat vindt hij van verhuizen? Goed luisteren en doorvragen zorgt er voor dat een kind zich serieus genomen voelt en niet het idee krijgt dat alles buiten hem om geregeld wordt, terwijl het ook hem betreft.

Ouders scheiden

Kinderen, echtscheiding en ouderschapsplan

Het opstellen van een ouderschapsplan is verplicht als jullie getrouwd zijn of geregistreerd partnerschap hebben, of samenwonen met ouderlijk gezag. In een ouderschapsplan staan afspraken over onder meer hoe jullie de afspraken over de zorg en opvoeding verdeeld hebben, hoe vaak en hoe jullie elkaar informeren over belangrijke zaken rond het kind en welke omgangsregeling geldt. Ook staan er afspraken in over kinderalimentatie en hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen zoals medische beslissingen en de keuze voor een school.

Soepel en vlot door het echtscheidingsproces

Samen met een scheidingsdeskundige van Deskundig Scheiden stellen jullie een ouderschapsplan op met afspraken waar jullie beide achter staan. Daarnaast helpen wij jullie soepel en vlot door het echtscheidingsproces zodat jullie de rust hebben om je samen met jullie kinderen voor te bereiden op de nieuwe situatie.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.