De verdeling van de inboedel
Een praktisch gevolg van een scheiding is het verdelen van de inboedel. Onder de inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van u samen zijn.
Was u getrouwd in gemeenschap van goederen, of had u een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Gaat u scheiden, dan krijgen u en uw partner allebei de helft (50%) van de waarde van de totale inboedel.
Was u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden of heeft u een samenlevingscontract? Dan is vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Al het gezamenlijke bezit moet eerlijk verdeeld worden. Dat geldt ook voor de spullen waarvan onduidelijk is van wie ze zijn. Spullen die niet officieel van jullie samen zijn, gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.
Er is één uitzondering: verknochte goederen. Deze persoonlijke goederen zijn geen gemeenschappelijk bezit. Ook niet als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent. U kunt bijvoorbeeld denken aan sieraden en kleding. Ook een erfenis of een schenking die u of uw partner heeft gekregen is niet altijd automatisch ook voor de ander.
Hoe wordt de inboedel verdeeld?
Deskundig Scheiden maakt gebruik van een stappenplan:
1. Lijst opstellen
Maak een lijst waarop u alle spullen zet die verdeeld moeten worden. Deskundig Scheiden kan u desgewenst een lijst verstrekken.
2. Bepaal wie wat wil hebben
Laat eenieder afzonderlijk opschrijven wat hij of zij graag wil hebben. Bekijk daarna wat jullie beiden willen hebben. Hier zult u over moeten onderhandelen. Deskundig Scheiden kan u helpen bij de onderhandelingsfase.
3. Waarde bepalen
Er is een verschil tussen de emotionele en de werkelijke waarde van spullen. Heeft u afgestemd wie wat krijgt, bepaal dan hoeveel alles in euro’s waard is. Oudere spullen, zoals een bankstel van een paar jaar oud, zijn minder waard. Maar als u alles opnieuw moet aanschaffen kost dat veel meer geld.
Weet u de oorspronkelijke prijs niet meer? Neem dan als richtprijs de nieuwprijs van een relatief goedkoop product, of een tweedehands product dat nog goed is (kijk bijvoorbeeld op Marktplaats.nl). Zo krijgt u een bedrag dat de gemiddelde waarde goed weergeeft. Voor het bepalen van de waarde van bijvoorbeeld een wasmachine, dan kijkt u naar de prijs van de op één of twee na goedkoopste nieuwe wasmachine.
Achter elk product op de inboedellijst zet u de prijs. Tel vervolgens de bedragen van de inboedel die u en uw partner krijgt apart bij elkaar op. Dit is de totale waarde per persoon. Dit bedrag moet voor beiden ongeveer even hoog uitkomen. Als dat niet zo is, zijn er twee oplossingen:
1) Bekijk of degene met minder waarde toch meer inboedel kan krijgen.
2) Degene die de meeste waarde krijgt, moet hier voor betalen. Zo krijgt u beiden evenveel aan waarde mee. Bijvoorbeeld: persoon A krijgt voor 10.000 euro aan goederen en persoon B voor 6.000 euro. Dan moet persoon A nog 2.000 euro aan persoon B betalen.
4. Spullen verdelen
Als u overeenstemming hebt bereikt over het verdelen van de inboedel en u bepaald heeft wie wat krijgt en of er nog geld betaald moet worden, dan wordt de verdeling vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Dit convenant wordt ingediend bij de rechtbank en aan de rechtbank wordt gevraagd de inboedelverdeling goed te keuren. Na de goedkeuring van de rechter, kunnen de spullen definitief verdeeld worden.
Verhuizen
Degene die de woning verlaat om een nieuw onderkomen te betrekken, heeft extra verhuiskosten. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van het nieuwe huis (schilderen, nieuwe vloer, nieuwe gordijnen, etc.). Deze verhuiskosten worden ook verdeeld.
Je bent eind veertig of begin vijftig. Al jaren ben je gelukkig getrouwd, maar al enige tijd herken je jezelf of je partner niet meer. Het kan zijn dat jij of je partner zich in een midlifecrisis bevindt.
Lees verderIedereen is wel eens druk, angstig of somber. Dat is op zich niet vreemd. Pas als een dergelijke klacht het dagelijks leven belemmert, spreken we van een psychische stoornis.
Lees verder‘Een betaalbare woning is niet te vinden’ Van een huisje in Vinkenveen tot aan het slapen in zijn auto, logeren bij vrienden en dan nu een tijdelijke kamer in een hotel in Amsterdam. Voor Rik van Doorn is het afgelopen jaar enorm zwaar geweest. Hij heeft al een jaar geen huis. Na zijn scheiding bleef […]
Lees verderEr kunnen zich situaties in het leven voordoen, waarvan je hoopt dat ze niet waar zijn. Gebeurtenissen waar je liever niet aan wilt denken.
Lees verder