Er kunnen zich situaties in het leven voordoen, waarvan je hoopt dat ze niet waar zijn. Gebeurtenissen waar je liever niet aan wilt denken. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding tijdens de zwangerschap. Jij bent zwanger en je wilt scheiden, wat nu?
Wat moet je regelen met betrekking tot de scheiding en waar moet je aan denken voor wat betreft het ongeboren kindje? Is het jullie kind, of is het kind van iemand anders?
Deze situaties kunnen zowel ingrijpend als interessant zijn. Stapsgewijs moet inzichtelijk worden gemaakt hoe de scheiding geregeld moet worden en moet je vragen behandelen over ontkenning van het vaderschap, gerechtelijke vaststelling van het vaderschap, alimentatie en de achternaam.
Je wilt scheiden, maar jij bent zwanger of je partner is in verwachting van een kind. Dan moet je denken aan de volgende onderwerpen:
• ontkenning vaderschap
• gerechtelijke vaststelling vaderschap
• alimentatie
• achternaam
Artikel 1:199 BW bepaalt dat een man de vader van het kind is als deze op het moment dat het kind geboren wordt met die vrouw is getrouwd, als deze het kind heeft erkend, als het vaderschap gerechtelijk is vastgesteld of als de man het kind heeft geadopteerd.
De man is ook de vader als de moeder binnen 306 dagen na de scheiding bevalt van het kind. Bevalt de moeder op de 307e dag of is zij inmiddels hertrouwd, dan is de man uit de eerste relatie niet automatisch de vader.
Artikel 1:200 BW bepaalt ook dat de man niet de vader is als de vader of jij ontkent dat de man de biologische vader is.
Het vaderschap kan door zowel de moeder als de vader worden ontkend. Dit doe je door een verzoek tot “gegrondverklaring van de ontkenning” in te dienen. De moeder moet dit binnen een jaar na de geboorte indienen, de vader heeft hier een jaar de tijd voor, vanaf het moment dat hij weet dat hij mogelijk niet de biologische vader is.
De rechter stelt op basis van het verzoek tot “gegrondverklaring van de ontkenning” een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap vast.
Als de rechter een gerechtelijke vaststelling van het vaderschap heeft vastgesteld, dan kan de rechter een bijdrage toekennen in de kosten van verzorging en opvoeding of in de kosten van levensonderhoud en studie van het kind. Ouders zijn verplicht om bij te dragen in de kosten van verzorging en opvoeding van hun minderjarige kinderen en in de kosten van levensonderhoud en studie van hun meerderjarige kinderen. Dit is alimentatie.
Als je gescheiden bent, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Wel kan er gekozen worden voor de achternaam van de vader of de moeder. Wil je dat het kind ondanks de scheiding de naam van de vader draagt, dan moet de vader het kind erkennen. Bij de erkenning moet dan worden aangegeven dat het kind de achternaam van de vader krijgt. Als voor de achternaam van de vader wordt gekozen, dan moet de moeder dit dus officieel verklaren bij de burgerlijke stand. Als ouders moet je daarvoor samen naar de gemeente.
Het komt maar al te vaak voor dat één van de ouders ‘verstoten’ wordt. Ouderverstoting wordt het ook wel genoemd. Dat je als ouder je kind niet of nauwelijks ziet.
Lees verderRechters gaan met ingang van volgend jaar op een andere manier berekenen hoeveel partneralimentatie mensen kunnen betalen na een echtscheiding. De Expertgroep alimentatie van de Rechtspraak komt 1 januari met nieuwe aanbevelingen (pdf, 163,2 KB), die de verschillen tussen kinder- en partneralimentatie zoveel mogelijk beperken. Daarvoor wordt een nieuw begrip ingevoerd: het woonbudget. Aan de hand daarvan […]
Lees verderWij leven momenteel in een bizarre tijd. Door de uitbraak van het Corona virus (Covid-19) en het aantal besmettingen raakt de samenleving van slag. Deskundig Scheiden blijft nochtans open. Uiteraard houden wij ons aan de strikte maatregelen zoals die door het RIVM zijn opgelegd. Hoe nu scheiden? Deskundig Scheiden is goed in staat om de […]
Lees verderHet wil nog wel eens gebeuren dat ik met één van mijn cliënten om de tafel ga met een advocaat en zijn of haar cliënt(e). Een zogeheten ‘viergesprek’.
Lees verder