Hypotheek na scheiding op 1 naam

Hypotheek na scheiding op 1 naam

Gaan jullie scheiden en hebben jullie een woning met een hypotheek? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Jullie kunnen het huis verkopen en de hypotheek aflossen. Maar je kan er ook voor kiezen dat één van beide partners het huis uit gaat en de andere partner in het huis blijft wonen. De hypotheek moet dan na de scheiding op 1 naam gezet worden.

Dat kan gedaan worden op twee manieren: door ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid en door het oversluiten van de hypotheek.

Huis overnemen na scheiding

Hypotheek op 1 naam door ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Beide partners zijn aansprakelijk voor de hele hypotheekschuld: dat is de definitief van ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’. De partner die het huis uit gaat kan door de bank ontslagen worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit doet de bank alleen als de partner die in het huis blijft wonen kan voldoen aan de hypotheek- en aflossingsplicht. Dit betekent dat je inkomens- en / of taxatie gegevens moet aanleveren. De bank beoordeelt deze gegevens en als zij akkoord is stelt zij een akte op en stuurt deze door naar de notaris, waar jullie deze ondertekenen.

Scheiden

Hypotheek na scheiding op 1 naam door oversluiten hypotheek

Oversluiten van de hypotheek kan als de partner die in het huis blijft wonen de bestaande hypotheek helemaal aflost en op zijn of haar eigen naam een nieuwe hypotheek afsluit. De vertrekkende partner hoeft dan niet uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslagen te worden. Dit gaat automatisch bij het volledig aflossen van de hypotheek.

Wil je weten of de blijvende partner de hypotheeklasten kan dragen? Samen met een scheidingsdeskundige van Deskundig Scheiden maak je een overzicht van de de financiële ruimte nu en voor de voorzienbare toekomst. Aan de hand daarvan kunnen jullie kijken of de kosten gedragen kunnen worden. Daarbij wordt uiteraard ook rekening gehouden met de vaste lasten die horen bij een eigen huis.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.