Huis verkopen bij scheiding

Huis verkopen bij scheiding

Jullie hebben besloten uit elkaar te gaan. Het vlot niet meer binnen jullie relatie en liever gaan jullie elk je eigen weg. Samen hebben jullie destijds een huis gekocht. Hoe gaat dat, een huis verkopen bij scheiding?

Als jullie samen een koophuis hebben kunnen jullie er voor kiezen dat één van beide partners in het huis blijft wonen. Deze moet de vertrekkende partner dan uitkopen. Bij een scheiding wordt het bezit verdeeld, en het huis is een onderdeel van dat bezit. Ook moet de blijven de partner een nieuwe hypotheek aanvragen. De oude hypotheek was immers gegeven op basis van twee inkomens. Nu er nog maar één inkomen is moet de aanvraag opnieuw beoordeeld worden.

Huis overnemen na scheiding

Alles goed regelen

Als jullie zeker willen weten dat alles goed geregeld is en dat je de juiste beslissing neemt, ga je uit elkaar met Deskundig Scheiden. Samen met een professional nemen jullie de verschillende opties door en kijken jullie of de keuze financieel haalbaar is. Kan één van beide partners niet in de woning blijven, dan moeten jullie het huis verkopen.

Huis verkopen bij scheiding

Verkopen jullie het huis, dan delen jullie de opbrengst van de verkoop. Eerst moet wel de hypotheek worden ingelost. Blijft er geld over dan wordt dat onder jullie verdeeld als jullie beide voor de helft eigenaar zijn. Is er bij de koop vastgelegd dat één van beide partners voor meer dan de helft eigenaar is? Dan wordt het bedrag evenredig verdeeld.

Scheiden

Restschuld

Is er niet voldoende om de hypotheek in te lossen? We spreken dan van een ‘onderwaarde’. Je hebt dan een rustschuld die jullie moeten delen. Ook hier geldt: zijn jullie beide voor de helft eigenaar dan krijgt ieder de helft van de restschuld, is bij de koop afgesproken dat één van beide partners voor een groter deel eigenaar is, dan wordt de restschuld evenredig verdeeld. Hebben jullie een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) dan komen jullie wellicht in aanmerking voor het kwijtschelden van de restschuld. Neem hiervoor contact op met de geldverstrekker.

Willen jullie je huis verkopen bij de scheiding/ DE professionals van Deskundig Scheiden staan voor je klaar.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.