Echtscheidingsmediator Margriet Steenbergen

Huis overnemen na scheiding

Ga je scheiden en heb je samen een koopwoning? Dan zijn er verschillende opties. Je kan er voor kiezen het huis te verkopen, je kan het samen aanhouden voor een toekomstige bestemming of één van beide partners kan de woning overnemen na de scheiding.

Huis overnemen of ‘uitkopen’ na scheiding?

Als één van beide partners het huis wil overnemen na de scheiding, wordt de andere partner uitgekocht. Immers, beide partners hebben recht op de helft van de woning, dus heeft de partner die het huis niet overneemt recht op de helft van de waarde. Overnemen van een huis heet in de volksmond ook wel ‘uitkopen’. Er wordt een schattingsprijs van de woning bepaald die de basis vormt van de verdeling. Deskundig Scheiden helpt je hier bij op een professionele en persoonlijke manier.

Huis overnemen na scheiding

Nieuwe hypotheek na scheiding

Bij het overnemen van een huis na de echtscheiding moet je rekening houden met de hypotheeklasten. Waar je deze eerst van twee inkomens betaalde, moet je het bedrag nu van één inkomen voldoen. De bank bekijkt jouw situatie dan ook als een nieuwe hypotheekaanvraag. Heb je voldoende inkomen en vermogen, ben je in staat de lening te betalen, op korte en langere termijn? Deskundig Scheiden staat je hierin bij in het scheidingstraject.

Scheiden

Extra kosten bij het huis overnemen

De kosten na het overnemen van een woning bestaan niet alleen uit de hypothecaire lasten. Er zijn in het begin ook bijkomende kosten, zoals registratierechten, notariskosten en notariële en registratiekosten voor de nieuwe hypotheek van het huis. Als je kiest voor het overnemen van een huis na scheiding is het dus zaak je goed te laten informeren over de plichten en kosten om te voorkomen dat je in de toekomst de woning alsnog moet verkopen omdat je financieel vast loopt.

Neem voor meer informatie contact op met de specialisten van Deskundig Scheiden.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.