★★★★★ ★★★★★
9.1 (19 beoordelingen)
wat is geregistreerd partnerschap

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap is een samenlevingsvorm waarbij de partners een akte geregistreerd partnerschap laten registreren bij de gemeente. Hiervoor neem je contact op met de gemeente waar je woont.

Net als bij een huwelijk moet je getuigen meenemen. Voor de wet staat het partnerschap gelijk aan een huwelijk. Het is iets anders dan een samenlevingscontract. In een samenlevingscontract regel je zelf wat je wenst, bij een partnerschap staan de meeste regels in de wet.

Je kan ook partnerschapsvoorwaarden opstellen, vergelijkbaar met huwelijkse voorwaarden. Hiervoor neem je contact op met een notaris.

Er zijn weinig verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap. De belangrijkste verschillen zijn dat je elkaar niet het jawoord hoeft te geven bij een geregistreerd partnerschap. Een geregistreerd partnerschap kun je ontbinden zonder tussenkomst van de rechter als je geen minderjarige kinderen hebt. Als je niet met elkaar eens bent over de afwikkeling van de scheiding moet je wel naar de rechter.

Een geregistreerd partnerschap kan je omzetten in een huwelijk. Dit kan niet andersom. Houd er rekening mee dat wanneer je gaat emigreren niet alle landen het geregistreerd partnerschap erkennen. Verder is alles wat op een huwelijk van toepassing is (bijvoorbeeld algehele gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden) ook van toepassing op het partnerschap.

Beoordelingen
Wat cliënten over ons zeggen
8
“Deskundige en onpartijdige scheidingsadvocaat”

Goede en onpartijdige advocaat die de scheiding voor alle partijen zo goed mogelijk wil afwikkelen. Een aanbeveling waard!

10
“Zeer prettig, professioneel en adequaat.”

Margriet heeft ons erg goed geholpen met het maken van goede afspraken voor de toekomst. Dit doet zij op een prettige en vooral ook duidelijke manier.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.

  • Wij nemen vandaag nog contact met u op.