Geboorteakte

Geboorteakte

Een geboorteakte is een akte van de burgerlijke stand, opgemaakt door de ambtenaar van de burgerlijke stand naar aanleiding van een aangifte van de geboorte. In Nederland moet je de geboorte van je kind binnen drie dagen doorgeven aan de overheid. Dit doe je bij de gemeente waar je kind geboren is.

De burgerlijke stand van de gemeente maakt dus aktes op. Een afschrift van de geboorteakte kun je aanvragen bij de gemeente waar de akte is opgemaakt. Een afschrift van een akte van de burgerlijke stand is een fotokopie van de akte. Het afschrift bevat een stempel en handtekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Als er sprake is van minderjarige kinderen in de scheiding, hebben wij een origineel uittreksel van de akte nodig. Hoe lang het duurt voordat je de akte ontvangt, verschilt per gemeente. Om een afschrift aan te vragen heb je een geldig legitimatiebewijs nodig.

Wie kunnen er een afschrift van de akte bij de gemeente aanvragen?

  • Jijzelf;
  • Je partner;
  • Een gemachtigde;
  • Iemand met een ‘gerechtvaardigd belang’

Wanneer de processtukken (het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan) bij de rechtbank worden ingediend, mag de geboorteakte maximaal drie maanden oud zijn. De geldigheidstermijn van de geboorteakte verloopt na drie maanden. Deze termijn is ingesteld om ervoor te zorgen dat de huidige situatie klopt met wat er daadwerkelijk geregistreerd staat.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.