Erfenis

Erfenis of schenking

De meeste mensen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Alles is van jullie samen. Bij een scheiding moet je dan ook alles met elkaar delen. Als één van jullie tijdens het huwelijk een erfenis of schenking heeft gekregen, dan moet je deze in principe ook met elkaar delen. Deze valt namelijk binnen de huwelijksgoederengemeenschap.

Het kan zijn dat degene van wie je de erfenis of schenking hebt ontvangen bij de notaris heeft geregeld dat het bedrag volledig voor jou is bij een scheiding. Dit heet een uitsluitingsclausule. Wel moet dit vooraf worden gedaan. Achteraf is het niet meer mogelijk.

Zijn jullie gehuwd en hebben jullie huwelijkse voorwaarden, dan ligt het aan de afspraken die je hebt gemaakt. Vaak wordt afgesproken dat een erfenis of schenking niet binnen de huwelijksgoederengemeenschap valt. Laat hier door een deskundige naar kijken om zeker te zijn wat afgesproken is.

Als jullie na 2018 getrouwd zijn in beperkte gemeenschap van goederen geldt automatisch dat als een van jullie een schenking of erfenis tijdens het huwelijk heeft ontvangen dat het dan van diegene blijft.

Ontvangen geld van erfenis al uitgegeven

Jullie willen scheiden. Wat nu als het ontvangen geld aan één iemand toekomt, omdat het met een uitsluitingsclausule verkregen is en het is al uitgegeven? De rechtspraak zegt hierover dat degene die het bedrag heeft ontvangen in dat geval een vergoedingsrecht op de andere partner heeft. Het maakt niet uit waar het geld aan besteed is of wat er nog van over is. Ook afspraken die jullie samen gemaakt hebben zijn niet van belang.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.