eerst scheiden of eerst huis verkopen

Eerst scheiden of eerst huis verkopen

Gaan jullie scheiden en hebben jullie samen een koopwoning, dan is vaak de eerste vraag die gesteld wordt: eerst scheiden of eerst het huis verkopen? Een logische vraag, want een woning is vaak het grootste bezit dat mensen hebben. Wat er met die woning gaat gebeuren is dan ook geen onbelangrijk punt.

Je stelt de vraag ‘eerst scheiden of eerst het huis verkopen’ niet alleen om de financiële gevolgen, maar ook omdat het invloed heeft op jullie huidige situatie en die van eventuele kinderen.

Scheiden en eigen woning

Geen voorwaarde voor een scheiding

Om te beginnen: eerst het huis verkopen is geen voorwaarde voor een scheiding. Sterker nog, tijdens een scheiding spelen vaak veel emoties mee, en in die emotie kunnen jullie een overhaaste beslissing nemen waar je later spijt van krijgt. Het kan namelijk zijn dat één van beide partners eigenlijk graag in het huis wil blijven wonen (bijvoorbeeld om stabiliteit voor de kinderen te houden). Dan kunnen jullie beter eerst kijken of dat financieel haalbaar is voordat je over gaat op verkoop.

Deskundig Scheiden kijkt samen met jullie naar de mogelijkheden en financiële gevolgen (op dat moment en in de voorzienbare toekomst) voor de partner die de woning wil aanhouden, en wat dit betekent voor de partner die het huis uit gaat. Immers, eerste moet laatste uitkopen.

Scheiden met een eigen woning

Toch eerst verkopen

Soms kan het handig zijn eerst de woning te verkopen voordat jullie gaan scheiden, zodat jullie allebei snel verder kunnen. Willen jullie namelijk beide een nieuwe koopwoning met hypotheek betrekken, dan moet je niet hoofdelijk verbonden zijn aan de hypotheek van de gezamenlijke woning. Maar heel weinig hypotheekverstrekkers geven in die situatie een nieuwe hypotheek uit. Bovendien kost een gezamenlijke woning geld (zoals de vaste lasten en de hypotheeklasten), en dat kan financieel drukken op de nieuwe, gescheiden situatie. Houden jullie de woning toch aan terwijl één van beide partners er nog in woont, maak dan goede afspraken over de periode waarin deze situatie in stand gehouden wordt zodat jullie beide weten waar je aan toe bent en wat er op termijn voor de partner die niet in het huis woont mogelijk is voor een nieuwe hypotheekaanvraag.

Dergelijke – en andere afspraken – worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant. Samen met Deskundig Scheiden stellen jullie een convenant op met heldere afspraken waar jullie beide achter staan.

 

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.