Als jullie door de advocaat een verzoek tot echtscheiding hebben laten indienen, komt dit verzoek vervolgens bij een rechter. De rechter zal zich over dit verzoek gaan buigen en als hij of zij akkoord gaat met de door jullie gemaakte afspraken en met de door jullie overgelegde stukken, krijgen jullie toestemming om te scheiden.
De toestemming van de rechter om te scheiden is de zogeheten ‘echtscheidingsbeschikking’. Deze uitspraak is dan ook niets meer dan een schriftelijke toestemming van de uitspraak van de rechter dat hij akkoord geeft om van elkaar te scheiden. Met deze schriftelijke toespraak is echter de scheiding nog niet uitgesproken en dus nog niet afgerond. De echtscheidingsbeschikking geeft alleen maar de toestemming van de rechter om de scheiding af te wikkelen.
De echtscheidingsbeschikking wordt daarna ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente. Nadat de beschikking is ingeschreven bij de gemeente, is de scheiding definitief. Het inschrijven van de beschikking bij de gemeente kan gedaan worden tot 6 maanden nadat de beschikking is uitgegeven. Daarna verloopt deze. Als de echtscheidingsbeschikking niet op tijd wordt ingeschreven, dan blijven jij en je partner dus getrouwd. In de meeste gevallen regelt je advocaat dit binnen enkele weken, maar wees hier dus wel alert op.