Co-ouderschap

29 september, 2016

Wat is co-ouderschap?
Bij co-ouderschap zijn de kinderen na de scheiding afwisselend bij de ene en de andere ouder. Het is een ouderschapsregeling waarbij ouders de kosten en zorg- en opvoedingstaken gelijk verdelen. Dit houdt in dat de kinderen ongeveer even vaak bij de moeder als bij de vader zijn (50/50). Bij co-ouderschap is het belangrijk dat er duidelijke en heldere afspraken worden gemaakt. Goede communicatie tussen de ouders is een pré.

Kosten verdelen bij co-ouderschap. Hoe werkt dat?
Belangrijk is dat ouders van tevoren afspreken welke kosten worden verdeeld en welke kosten niet worden verdeeld. Zo voorkomt dat de ene ouder meebetaalt aan bijvoorbeeld de dure levensstijl van de andere ouder. Kosten die gepaard gaan met vakanties en uitjes kunnen ook beter buiten de verdeling worden gehouden. Bij het verdelen van de kosten is er een onderscheid tussen eigen kosten en de te verdelen kosten.

Eigen kosten
Bij eigen kosten kunt u denken aan de kosten voor de huishouding (huur, hypotheek, boodschappen, telefonie, gas, water, licht, verzekeringen. Deze kosten verschillen door bijvoorbeeld de hoogte in inkomen. Eigen kosten zijn ook de (dubbele) kosten die de ouders na de scheiding doen voor hun kinderen zoals schoolmateriaal, fiets, speelgoed, kleding.

Te verdelen kosten
Bij te verdelen kosten doet één ouder de uitgaven. Bijvoorbeeld uitgaven die zien op verzekeringen, abonnementen, contributies of schoolkosten. Deze kosten kunt u op 3 manieren verdelen:
1) Naar draagkracht. Overleg/communicatie is hiervoor belangrijk. Verandering in inkomen (een wijziging van omstandigheden) van één van de ouders heeft gevolgen voor de verdeling. Ook wordt ieder jaar uw inkomensgegevens gedeeld met uw ex-partner.
2) Naar het aantal dagen dat het kind in elk van de huishoudens verblijft. Of u verrekent de kosten op basis van een vast bedrag per periode.
3) Beide ouders betalen de helft van de kosten. Deze regeling is overzichtelijk. Ook blijft u financieel onafhankelijk.

Regelingen en tegemoetkomingen

Bij co-ouderschap horen de kinderen bij twee huishoudens, maar zijn de kinderen op één van de twee adressen ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand.

Kinderbijslag
Ouders ontvangen van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) de kinderbijslag. Het kind/de kinderen bij co-ouderschap hoort/horen volgens de SVB bij twee huishoudens, dus hebben beide ouders volgens de SVB recht op de helft van de kinderbijslag. De kinderbijslag wordt echter aan één ouder uitbetaald, dus wordt het geld voor de kinderbijslag onderling verdeeld.

Kindgebonden budget
Ouders met kinderen jonger dan 18 komen in aanmerking voor kindgebonden budget. Dit kindgebonden budget ontvangt u van de Belastingdienst en is een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van de kinderen.
De hoogte van het kindgebonden budget is afhankelijk van het verzamelinkomen van u en uw partner. Ook is het afhankelijk om hoeveel kinderen het gaat en de leeftijd van de kinderen:

Het totale verzamelinkomen waarbij u recht heeft op het maximale bedrag bedraagt
€ 19.758,- per jaar. Is uw inkomen hoger dan dit bedrag? Dan krijgt u mogelijk een lagere, of geen tegemoetkoming.
Het maximale bedrag dat u ontvangt bij drie kinderen is € 144,- per jaar hoger dan in 2015. Voor een huishouden met vier kinderen is dat € 322,-per jaar hoger.
Alleenstaande ouders ontvangen maximaal € 3.066,- per jaar extra aan kindgebonden budget. Dit wordt de alleenstaande-ouderkop genoemd. Dit bedrag is onafhankelijk van het aantal kinderen.
Hoe hoger uw inkomen, hoe minder kindgebonden budget u krijgt.
LET OP: Er zijn alleenstaande ouders die een zogeheten toeslagpartner hebben. Wellicht leven deze alleenstaande ouders samen in een huis met bijvoorbeeld een volwassen vader, moeder, broer of zus. Deze alleenstaande ouders ontvangen géén bedrag ter zake kindgebonden budget voor alleenstaande ouders.

Maximale bedragen aan kindgebonden budget per jaar
1 kind € 1.038
2 kinderen € 1.866
3 kinderen € 2.150
4 kinderen of meer € 284,- extra per kind

Als u recht heeft op kindgebonden budget ontvangt u van de Belastingdienst rechtstreeks bericht. Ook kunt u het kindgebonden budget zelf aanvragen via de volgende link
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/inloggen_op_mijn_toeslagen

Heffingskorting
Heffingskortingen zijn kortingen op de belasting. De overheid ondersteunt hiermee bepaalde personen en/of groepen. Van de Belastingdienst ontvangt u heffingskorting(-en), omdat u kinderen heeft jonger dan 12 jaar of omdat u alleenstaande ouder bent of omdat u de minst verdienende fiscale partner bent.
Het gaat hier om de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Het huishouden waar het kind/de kinderen meer dan 6 maanden staan ingeschreven in het bevolkingsregister (BRP; Basisregistratie personen) ontvangt deze inkomensafhankelijke combinatiekorting. Bij co-ouderschap kunnen beide ouders de inkomensafhankelijke combinatiekorting aanvragen, mits zij allebei werken!

 

Lees verder

Getrouwd zijn en ‘uit de kast komen’, wat nu?!

18 oktober, 2017

U kent ze vast wel. Getrouwde mensen die er een dubbelleven op na houden. Jaren lief en leed gedeeld en plotseling homoseksueel en/of biseksueel zijn.

Lees verder

Inboedelverdeling

29 september, 2016

Was u getrouwd in gemeenschap van goederen, of had u een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Gaat u scheiden, dan krijgen u en uw partner allebei de helft (50%) van de waarde van de totale inboedel.

Lees verder

Van vlammende vrouw tot verzuurde heks!

14 november, 2017

Wat een gezellige vakantie had moeten worden, eindigde bijna in een scheiding tussen mij en mijn liefje en was ik zelf plots lijdend voorwerp geweest.

Lees verder

Mind Your Own Business

7 juni, 2018

Als Scheidingsdeskundige begrijp ik heel goed, dat niet alleen ouders, maar ook broers en zussen zich maar wat graag bemoeien met de scheiding.

Lees verder
Beoordelingen
Wat cliënten over ons zeggen
10
“professioneel”

Prima geholpen door Margriet, zeer vakundig

10
“Gewoon heel goed en deskundig”

Scheiden is niet leuk ! , en ingewikkeld. En als er dan iemand is die samen met je alles bekijkt, uitlegt, op papier zet en keer op keer alles met je( of zoals hier beide) doorneemt. Dan ben je daar blij mee, het neemt een deel van de spanning weg. Margreet was voor ons een zeer goede begeleider, ze gaf rust.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.

  • Wij nemen vandaag nog contact met u op.