Scheiden en hypotheek

Wat is een boedelverdeling?

De boedelverdeling is de verdeling van een vermogen tussen rechthebbenden. Bij een echtscheiding moeten de echtgenoten de gemeenschap van goederen verdelen. Als jullie getrouwd zijn in gemeenschap van goederen is alles van jullie samen. Alle bezittingen moeten dan ook eerlijk verdeeld worden. Echter zal er ook sprake zijn van verknochte goederen. Deze verknochte goederen zijn goederen die op bijzondere wijze tot een van de partners verbonden zijn, zoals een mobiele telefoon, sieraden en kleding.

De rest van de inboedel zal, als er sprake is van gemeenschap van goederen, eerlijk door twee gedeeld moeten worden.

Huwelijkse voorwaarden

Bij huwelijkse voorwaarden zit dit echter anders. Het kan hier zo zijn dat er afspraken zijn gemaakt over de verdeling van de inboedel. De verdeling is dus eigenlijk al vastgelegd toen jullie gingen trouwen. Hierbij kan het zijn dat de ene partner dus een groter deel van de boedel krijgt dan de andere partner, simpelweg omdat hier afspraken over zijn gemaakt.

Waarde van inboedel

De waarde van de inboedel kan worden samengesteld door de dagwaarde van alle spullen te verzamelen (niet de nieuwwaarde). Deze dagwaarde kan worden bepaald door bijvoorbeeld vergelijkbare spullen op te zoeken op Marktplaats en hiervan het gemiddelde bedrag te nemen.

Alternatief voor verdelen inboedel

De laatste optie voor het verdelen van de boedel is dat een van de partners de andere partner afkoopt. De ene partner koopt dan het recht van de ene partner op de helft van inboedel af. Dit bedrag zal ongeveer gelijk moeten zijn aan de helft van de dagwaarde van de inboedel.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.