Betekent de overgang de ondergang van je relatie

Betekent de overgang de ondergang van je relatie?

5 oktober, 2020

De midlife-vrouw krijgt te maken met de overgang. Zij wordt geconfronteerd met een lichaam dat ouder wordt en verval laat zien. Door afname van haar hormoonproductie heeft ze ook nog eens te maken met stemmingswisselingen, onregelmatigheid in haar cyclus, klachten met menstrueren of juist het uitblijven daarvan.

Nu ik ouder word, beginnen bij mij de hormonen in ernstige mate een rol te spelen. Zo nu en dan heb ik het gevoel dat de hormonen mij ‘de baas’ worden. Zo ernstig, dat ik mezelf soms niet meer herken. Er zijn vrouwen die nauwelijks last hebben van de zogeheten ‘overgang’, maar velen hebben er in meer of mindere mate wel last van. Eenmaal per maand komt het ware ‘heksje’ in mij naar boven. Weliswaar voor korte duur, maar het kan voor mijn wederhelft uiterst frustrerend zijn. Tijdens die periode heb ik het gevoel mijn zelfcontrole kwijt te zijn en verander ik van een dr. Jekyll in een mr. Hyde. Iemand met twee gezichten: enerzijds een vlammende stralende vrouw die vriendelijk, inlevend en opgewekt is en anderzijds een verzuurde heks die (tijdelijk) een heel duistere kant laat zien. Kortom; er is tijdelijk geen land met mij te bezeilen.

Gelukkig ben ik niet de enige. De ervaring leert dat een scala aan vrouwen die mijn echtscheidingspraktijk bezoeken te kampen hebben met dezelfde verschijnselen, te weten de ‘overgang’. Een onderwerp dat  vaak niet openlijk wordt besproken, maar die wel degelijk invloed heeft op het aantal echtscheidingen in Nederland. Libidoverlies, pijn bij het vrijen, hormonale schommelingen, depressieve gevoelens, hartkloppingen, prikkelbaarheid, boosheid en (nog erger) agressie zijn factoren die helaas een akelige invloed kunnen hebben op een langdurige, gezonde en stabiele relatie.

Als de relatie goed en stabiel is, maak het dan bespreekbaar met de ander, vraag je partner enkel om een beetje begrip, accepteer de situatie wederzijds, wees lief voor elkaar en (last but not least) zoek gezamenlijk naar oplossingen. Tip van de Scheidingsdeskundige; “Práát met elkaar”! Zo voorkom je ingrijpende echtscheidingsprocedures met alle gevolgen van dien!

Maar wat als de overgang  het einde van de relatie is?

Dat de dames en de heren in de midlife een enorme druk in hun relatie ervaren is begrijpelijk als je bovenstaande goed tot je door laat dringen. De relatie moet behoorlijk stevig zijn wil zij deze overgang naar de ouderdom overleven. Stellen die na 25 jaar uit elkaar gaan, mannen, maar ook vrouwen die er een jonger exemplaar op na houden, vrouwen die er helemaal klaar mee zijn na zoveel jaren zorgen en nu aan zichzelf willen toekomen nu de kinderen het huis uit gaan of groter zijn geworden, is geen sinecure.

Het is een spannende periode en de vraag is of de relatie in stand zal blijven of ten einde komt als de kinderen uitvliegen en de partners weer met z’n tweeën zullen zijn. Scheidingen zijn in deze fase van het leven vaak aan de orde. Als de overgang het begin van het einde is, neem dan contact op met Deskundig Scheiden.

Een scheiding is ook een nieuw begin.

Deskundig Scheiden is neutraal en onafhankelijk, wij houden rekening met wederzijdse belangen en emoties.
Lees verder

Alimentatie is geen kijkgeld

11 juli, 2019

Ik weiger alimentatie voor de kinderen te betalen, want mijn ex-partner frustreert of weigert de omgang met mijn kinderen. Mijn ex kan het LBIO inschakelen.

Lees verder

Wet herziening partneralimentatie

26 juni, 2019

Met ingang van 1 januari 2020 treedt de nieuwe wet herziening partneralimentatie waarschijnlijk in werking. De Eerste Kamer heeft hiermee ingestemd.

Lees verder
Scheidingsadvocaat

Initiatiefwetsvoorstel “van rechtswege ontstaan van gezamenlijk gezag door erkenning” aangenomen

22 maart, 2022

Als ouders op het moment dat een kind wordt geboren niet gehuwd of geregistreerd partner zijn, dan heeft alleen de moeder automatisch het ouderlijk gezag. De andere ouder moet, samen met de moeder, een verzoek doen voor het verkrijgen van het gezamenlijke gezag. Het aanvragen van het ouderlijk gezag door ongehuwde ouders blijkt in de […]

Lees verder

Kinderalimentatie

29 september, 2016

Als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, dan is kinderalimentatie een belangrijk onderdeel. Ouders zijn verplicht in het levensonderhoud van hun kinderen te voorzien, onafhankelijk van de leeftijd van het kind.

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.