scheiden

Bang voor je partner

Veel mensen zijn bang voor hun partner. In het begin van de relatie was dat nog niet het geval, maar in de loop van de tijd wel. Angst voor je partner kan voortvloeien uit het feit dat je partner jou manipuleert, terwijl je niet eens door hebt dat het gebeurt.

Mensen die manipuleren zijn in staat om op een subtiele manier gedachten te beïnvloeden en te verbuigen. Ze maken jou tot de persoon die zij graag zien. Je eigen verlangens en behoeftes doen er niet toe. Hun wil is wet. Het wordt pas eng op het moment dat jij je realiseert dat jou dit is overkomen.

Manipulator

Hoe weet jij dat je partner manipulatief is?

Wees altijd alert. Je manipulatieve partner geeft jou altijd het gevoel dat het jou schuld is. Daardoor krijgen schuldgevoelens de overhand. De manipulator verdraait zaken op een zodanige manier, dat jij gaat twijfelen over je acties en je gedrag. Jij gaat je schuldig voelen.

Manipulatieve mensen zijn vaak onzeker over zichzelf. Hun onzekerheden gaan ze op jou projecteren, zodat zij kunnen controleren hoe jij daarop reageert. Ze doen alsof ze niet zonder je kunnen, maar niets is minder waar. Manipulatieve mensen willen graag dat alles om hen draait. Ze bieden hun excuses aan, zodat jij je weer even goed voelt, maar ze menen er niets van.

Het kater-gevoel na een scheiding

Gek word je er van!

Een manipulator zorgt ervoor dat jij aan jezelf gaat twijfelen en dat je zelfvertrouwen het nulpunt bereikt. Een manipulator zoekt naar jouw onzekerheden en speelt spelletjes met jouw gedachten en je gevoel. Jouw onzekerheden gebruiken ze tegen je. Dat zorgt  ervoor dat jij aan jezelf gaat twijfelen. Jij wordt gewezen op je fouten en je zwakheden en ze laten je zien dat je het beter kunt met hun hulp. Hij zegt dat hij het beste met je voor heeft, maar dat is niet zo. De manipulator heeft het beste met zichzelf voor.

Een manipulator draait alles om. Hij of zij laat je denken dat je niet meer voor jezelf kunt denken en ze maken jou verantwoordelijk voor hun emoties. Als hij of zij verdrietig is, dan komt dit door jou. Als hij boos is, dan ben jij degene die het verkeerd heeft gedaan. Hij probeert je te controleren en hij laat jou voelen dat jij verantwoordelijk bent voor zijn miserabele gedrag.

Kies voor jezelf

Jij voelt je het slachtoffer van zijn woede, terwijl hij ontkent de ‘aanstichter’ te zijn. In een relatie is er sprake van gelijkwaardigheid. Nu de één boos is en de ander bang, is er geen sprake van een gelijkwaardige relatie.

Als angstige partner ga je je steeds maar aanpassen in de hoop daarmee ruzies te voorkomen. Jij bent alleen maar bezig om het je partner naar de zin te maken. Heel verdrietig, want dit verdien jij niet. Jij bent volwassen genoeg om je eigen leven weer op te pakken en je voortaan niet te laten manipuleren.

Hulp nodig?

Wil je scheiden van je partner, maar ben je bang om bij hem weg te gaan? Neem dan contact op met Scheidingsdeskundige Margriet Steenbergen. Zij heeft ruime ervaring in de afwikkeling van complexe scheidingen waar manipulatief gedrag een prominente rol speelt.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.