Scheiden met een eigen woning

Amsterdammer Rik woont na scheiding in hotel

15 november, 2021

‘Een betaalbare woning is niet te vinden’

Van een huisje in Vinkenveen tot aan het slapen in zijn auto, logeren bij vrienden en dan nu een tijdelijke kamer in een hotel in Amsterdam. Voor Rik van Doorn is het afgelopen jaar enorm zwaar geweest. Hij heeft al een jaar geen huis. Na zijn scheiding bleef zijn ex-vrouw in de woning wonen en vanaf dat moment zwerft hij rond. Hij komt niet in aanmerking voor een koophuis en een private huurwoning in de stad is veel te duur.

Rik verblijft tijdelijk in een hotel. Hij heeft een kamer van 15 vierkante met twee bedden, een tv, een badkamer en zijn laptop staat op zijn bed. Hij verblijft al 3 maanden in het hotel totdat hij een woning heeft gevonden. Het is tijdelijk prima vertoeven in het hotel, maar het is geen thuis, volgens Rik.

Groot woningtekort

Niet alleen de huizenprijzen in Amsterdam rijzen de pan uit. Heel Nederland heeft een groot woningtekort. Mensen moeten jarenlang wachten op een sociale huurwoning en huren in de private sector is voor veel mensen onbetaalbaar. Iedereen voelt de wooncrisis.

Rik heeft de kamer in het hotel gekregen, nadat hij de burgemeester hoogstpersoonlijk een mail stuurde met zijn verhaal. Na een jaar rondzwerven was hij het zat. Rik sliep bij vrienden en zelfs in zijn eigen auto. Hij vindt het absurd dat dat je in één van de rijkste landen ter wereld geen geschikte woning kan vinden.

De gemeente  heeft geld uitgetrokken voor ‘economisch dakloze’ Rik. Daardoor kan hij nu met hulp van gemeentesubsidie in het hotel verblijven. Elke dag zoekt hij via Woningnet Amsterdam naar een woning, maar meestal staat hij op plek 375 of hoger. Rik is zich ervan bewust dat je in Amsterdam minimaal 15 jaar moet wachten op een woning.

Private huur of kopen geen optie

Daarnaast is private huur veel te duur. In de private sector betaal je soms € 1.750 tot € 2.000 huur per maand.  Naar een koopwoning kijkt hij niet eens. De verkoopprijzen zijn zo enorm gestegen. Daarnaast is Rik tijdens de coronacrisis zijn baan kwijtgeraakt en zit hij nu in de ww. Dan is een koopwoning helemaal niet haalbaar. Rik is dakloos.

Rik vindt zijn zoektocht naar een geschikte woning zwaar. Niet alleen het continu verkassen, maar vooral het missen van een thuis. Hij heeft een mooie kamer in het hotel, maar het is geen eigen plek. Een  woning met een eigen voordeur, met je eigen meubelen en met je eigen slaapkamer, daar is waar Rik naar verlangt. Gewoon een thuis; dat mist hij enorm.

Woning zoeken na de scheiding

Scheidingsdeskundige Margriet Steenbergen (geboren in Drenthe en woonachtig in Amsterdam) ervaart ook in haar scheidingspraktijk de nodige problematiek omtrent het vinden van een woning na de scheiding. Rik en zijn ex-vrouw zijn via Margriet gescheiden. In veel gevallen denkt Margriet mee met haar cliënten. Ook bij het vinden naar geschikte woonruimte. Door haar immense netwerk probeert zij gescheiden mensen ook aan een woning te helpen. In Amsterdam valt dat al jaren niet mee, maar in Drenthe is nog wel eens woonruimte te vinden. Als je je ogen en oren maar open blijft houden.

Lees verder

De Ondernemende Scheidingsdeskundige

13 oktober, 2016

“Zie het als een springplank”, zei mijn vader. De stap van franchisenemer naar ondernemer.
Tegenwoordig noem ik mezelf Scheidingsdeskundige in plaats van scheidingsmakelaar.

Lees verder

Mind Your Own Business

7 juni, 2018

Als Scheidingsdeskundige begrijp ik heel goed, dat niet alleen ouders, maar ook broers en zussen zich maar wat graag bemoeien met de scheiding.

Lees verder

De officiële opening van SPLiT!

8 september, 2016

Morgenavond 19:00 is het zover, de officiële opening van Split! Naar mijn mening een laagdrempelig gratis steunpunt voor mensen die nog moeten scheiden of inmiddels al een scheiding achter de rug hebben. Ook als geen van beide op u van toepassing is, kan het zeer interessant zijn om even binnen te lopen. Op het programma […]

Lees verder

Van vlammende vrouw tot verzuurde heks!

14 november, 2017

Wat een gezellige vakantie had moeten worden, eindigde bijna in een scheiding tussen mij en mijn liefje en was ik zelf plots lijdend voorwerp geweest.

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.