Alimentatie is geen kijkgeld

11 juli, 2019

Alimentatieweigering

In onze echtscheidingspraktijk horen wij regelmatig: “Ik weiger kinderalimentatie te betalen, want mijn ex-partner frustreert of weigert de omgang met mijn kinderen’. Als Scheidingsdeskundigen leggen wij dan netjes uit dat het recht op alimentatie losstaat van de omgang. Als ex-partner, of je nou de vader of de moeder bent, moet je uiteraard de opgelegde of overeengekomen contactregeling en alimentatieverplichting naleven. Mocht ofwel de moeder dan wel de vader dat niet doen, betekent dat niet per definitie dat je alimentatieverplichting eenzijdig mag weigeren.

LBIO

Wij kunnen ons goed voorstellen dat je geen alimentatie wilt betalen als je de kinderen niet ziet. Als je weigert alimentatie te betalen, dan kan de ex-partner het LBIO inschakelen. Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen is een bureau dat de inning voor de kinderalimentatie regelt als de alimentatieplichtige weigert alimentatie te betalen.
Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO) is een overheidsinstantie die zich toespitst op alimentatie gerelateerde zaken. In eerste instantie is het de bedoeling dat jij en je ex-partner in onderling overleg afspraken maken omtrent de betaling. Normaal gesproken wordt dit bedrag rechtstreeks overgemaakt aan de ander. Als de alimentatie niet betaald wordt, kan het LBIO de alimentatie innen.

Inschakeling deurwaarder

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage zal door middel van bemiddeling eerst proberen de alimentatieplichtige te overtuigen om alsnog te betalen. Als dit niet lukt dan kan het LBIO beslag leggen op bijvoorbeeld het salaris van de alimentatieplichtige. Leidt dit ook nergens toe, dan kan het LBIO de inning overdragen aan een deurwaarder. De extra kosten die zich in een dergelijk geval voordoen komen voor rekening van de alimentatieplichtige.

Weigert je ex de alimentatie te betalen en kom je er samen niet meer uit, dan kan je dus contact opnemen met het LBIO. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de inning ervan:

  • alimentatie moet zijn vastgesteld door de rechter;
  • minimaal een achterstand van één maand (je ontvangt niets of te weinig);
  • betalingsachterstand moet minimaal €10,- zijn;
  • achterstand is niet ouder dan zes maanden;
  • je bankrekening moet bekend zijn bij je ex-partner.

 

 

Een scheiding is ook een nieuw begin.

Deskundig Scheiden is neutraal en onafhankelijk, wij houden rekening met wederzijdse belangen en emoties.
Lees verder

Getrouwd zijn en ‘uit de kast komen’, wat nu?!

18 oktober, 2017

U kent ze vast wel. Getrouwde mensen die er een dubbelleven op na houden. Jaren lief en leed gedeeld en plotseling homoseksueel en/of biseksueel zijn.

Lees verder

Goaj mit noar buut’n brommers kiek’n?

9 mei, 2017

Met één hak in de glitter en glam van Amsterdam en met de andere klomp in het zand. Goaj mit naor buut’n brommers kiek’n?

Lees verder
Scheiden zonder inkomen

Ik wil scheiden, maar mijn partner verdient meer

21 oktober, 2020

Je wilt scheiden, maar je hebt geen geld of inkomen. Kun je nu scheiden? In deze situaties is er hulp!

Lees verder

Kinderalimentatie

29 september, 2016

Als er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, dan is kinderalimentatie een belangrijk onderdeel. Ouders zijn verplicht in het levensonderhoud van hun kinderen te voorzien, onafhankelijk van de leeftijd van het kind.

Lees verder
Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.