Als jullie uit elkaar gaan moeten er verschillende afspraken gemaakt worden. Eén van die afspraken gaat over partneralimentatie. Sommige mensen willen geen partneralimentatie, anderen willen het juist wel. Is partneralimentatie verplicht, kun je afzien van partneralimentatie en wat zijn daarvan de gevolgen?
Als je getrouwd bent geweest of een geregistreerd partnerschap had ben je verplicht elkaar na de scheiding te onderhouden. Het bedrag dat de ene partner aan de andere betaalt heet partneralimentatie. Ook bij samenwonen kan een afspraak gemaakt worden over deze alimentatie na het uit elkaar gaan. De berekening van de alimentatie kan onderling geregeld worden, ook kan je een professional van Deskundig Scheiden vragen te helpen met het bepalen van het bedrag.
Jullie kunnen er samen voor kiezen geen partneralimentatie te betalen. Dit moet dan goed opgetekend worden in het echtscheidingsconvenant. Afzien van partneralimentatie doe je bijvoorbeeld als beide partners voldoende inkomsten of financiële middelen hebben voor eigen onderhoud, of als ze niet financieel van elkaar afhankelijk willen zijn.
Als je niet in je onderhoud kan voorzien en daardoor een bijstandsuitkering moet aanvragen mag je niet afzien van partneralimentatie. Weigert je de alimentatie toch, dan kan het zijn dat de gemeente je een uitkering weigert, je kort op je uitkering of het bedrag dat je eigenlijk had moeten krijgen aan partneralimentatie op de ex-partner verhaalt.
Het kan zijn dat je nu geen behoefte hebt aan partneralimentatie, maar in de toekomst wel, bijvoorbeeld omdat één van beide partners zijn of haar baan verliest. Daar kun je nu al afspraken over opnemen in het echtscheidingsconvenant.
Wil je hulp bij het bepalen van partneralimentatie en wil je alle afspraken goed en duidelijk op papier hebben? Een professional van Deskundig Scheiden helpt jullie daar graag bij. Wij helpen je vlot en soepel door het hele echtscheidingsproces zodat jullie zeker weten dat alles goed geregeld is.