Afzien van kinderalimentatie

Afzien van kinderalimentatie

Bij uit elkaar gaan komt heel wat kijken. Jullie moeten veel regelen, er moeten afspraken gemaakt worden, formulieren ingevuld. Als jullie een koopwoning hebben moeten jullie bepalen wat daar mee gedaan wordt. En hebben jullie samen kinderen? Dan moet je een ouderschapsplan opstellen.

In een ouderschapsplan staan de afspraken rond de verzorging van de kinderen, een eventuele omgangsregeling en alles wat jullie geregeld hebben rond de kosten van onder meer de opvoeding. Een belangrijk onderdeel van het ouderschapsplan is de kinderalimentatie.

Ouders scheiden

Wat is kinderalimentatie?

Na een scheiding blijf je financieel verantwoordelijk voor je kind(eren). Ook als deze bij de andere ouder gaan wonen. Het bedrag dat je betaalt wordt gebaseerd op je draagkracht, dus wat je op dat moment kan betalen. Komt er verandering in de situatie, bijvoorbeeld omdat je een baan verliest of er juist één krijgt, dan wordt het bedrag van de kinderalimentatie aangepast naar de nieuwe draagkracht.

Als jullie getrouwd waren of een geregistreerd partnerschap hadden, beoordeelt de rechter het bepaalde bedrag. Ook doet de rechter dit als jullie niet getrouwd zijn en het niet eens kunnen worden over het bedrag. Lukt het niet om een afspraak te maken, dan zal de rechter het bedrag bepalen.

Echtscheiding regelen bij Deskundig Scheiden

Kan je afzien van kinderalimentatie?

Nee, je kan niet afzien van kinderalimentatie. Als jullie minderjarige kinderen hebben tijdens de scheiding kan je niet afspreken geen kinderalimentatie te betalen. Dit mag ook niet wanneer jullie beide geen draagkracht hebben om een betaling te doen. Je mag hier dus geen afspraken over opnemen in het ouderschapsplan. De reden is eenvoudig. Als één van beide ouders in de toekomst wel draagkracht heeft moet deze alimentatie betalen. De afspraak die dan gemaakt is in het ouderschapsplan is daarmee nietig.

Dit is bij de wet bepaald om kinderen te beschermen. Als ouder heb je altijd de verantwoordelijkheid je kind(eren) financieel te ondersteunen. Daar mag niets tussen komen, ook geen scheiding. Een kind mag nooit de dupe worden van een scheiding.

Deskundig Scheiden helpt jullie bij het opstellen van een ouderschapsplan en het bepalen van het bedrag van de kinderalimentatie. Maar wij doen meer. Wij begeleiden jullie professioneel en persoonlijk door echtscheidingstraject zodat jullie snel en soepel uit elkaar gaan.

Gratis adviesgesprek

Neem contact op voor vragen of een gratis adviesgesprek.


    Wij nemen vandaag nog contact met u op.